divendres, 6 de març del 2009

Dinar amb els monjos (Cròniques coptes 21)

Després de la missa amb els sacerdots aprenents l'abouna Asheia ens diu que l'acompanyem. Entrem a la zona retolada: "No entry: monks cells". Ens adrecem a l'edifici que fa de cuina, de rebost i de menjador. Dinarem amb els monjos.
En els monestirs hi ha dos tipus de monjos: els que fan vida comunitària (preguen i mengen en comú, que són els més joves) i els qui fan vida retirada (preguen i mengen sols).
Entrem a l'edifici i, a peu pla, a la dreta, hi ha una gran càmara per conservar els aliments; a l'esquerra una sala amb uns armariets transparents on cada monjo guarda el seu plat i coberts.
Pugem al primer pis on hi ha el menjador. Al mig hi ha una taula llarga amb olives, cebes, halawa, faves tendres, llimones, patates fregides i falafels. Al final hi ha una nevera amb tomàquets, cogombres i pebrots verds.
Entrant a l'esquerra i ha uns recipients metàl.lics que guarden calent el menjar: faves estofades, arròs, i crema de llenties. Som a Quaresma.
A la dreta hi ha uns rentamans i unes piques per rentar els plats i els coberts. La resta són taules de marbre amb un encaix i potes de ferro forjat. Les cadires són de plàstic.
Hi ha una vintena de monjos, tots joves, menjant en silenci. Mengen amb una esgarrapada i cadascú, al seu aire, va marxant a continuar la jornada.