dilluns, 23 de febrer del 2009

Quaresma copta (Cròniques coptes 1)

Avui comenca la Quaresma de l'Església copta ortodoxa, que dura 55 dies: els 40 que seguim els llatins, més una setmana prèvia de preparació, més tota la Setmana Santa. Durant aquests dies s'abstindran de menjar carn, peix, ous, llet i productes làctis.
Ahir diumenge les famílies celebraven, en les seves cases, l'equivalent del nostre "Dijous gras": àpats amb molta carn i greix. L'abouna Asheia va voler que visquéssim "intensament" aquesta jornada. a les 11 de matí erem a una casa i, com estavem en dejú, ens van donar esmorzar: un plat de cus-cus amb sucre i una mena de coca tova casolana que es sucava amb mel. Per beure, un te.
A les 2 dinàvem: un anec sencer (per quatre persones!), pastís de carn, arròs, sopa i molokeia (espinacs caldosos). De postres arròs amb llet i un te. A les 6 sopàvem: arròs de dues menes, pollastre i tres tipus diferents de carns que no vam saber distinguir.
Sopats, ens vam asseure a mirar el canal copte de televisió. Hi havia un antic discurs del papa Shenouda a la catedral d'Alexandria. El tema era la preparació de la Quaresma. Ente altres coses dèia que calia preparar-se pel dejuni quaresmal sense la necessitat d'atipar-se de carn els dies prèvis. Vam fer broma del comentari.
El discurs del papa Shenouda -que ens anaven traduint- insistia en la dimensio interior i les actituds personals que ha de desvetllar la Quaresma. Era un discurs, en aquest sentit, molt "catòlic".
L'Església copta té un marcadissim element extern popular i assumit de signes quaresmals que poden caure en el formalisme. L'Església catòlica de casa nostra es centra més en les actituds i pràctiques personals que poden caure en la nul.la visibilitat d'aquest temps litúrgic.
No és fàcil l'equilibri.