dijous, 26 de febrer del 2009

El papa Shenouda (Cròniques coptes 3)

Shenouda III, de 87 anys, és el papa de l'Església copta ortodoxa des de 1971. Era monjo del monestir de sant Bishoi on encara hi resideix -fidel a la seva vocacio monàstica- des dels divendres a la tarda fins als diumenges.

Cada dimecres fa una conferència a la catedral de sant Marc del Caire, amb capacitat per a 10.000 persones. Nosaltres hi assistim i constatem que hi ha unes 2/3 parts de la nau plenes. Ens situen, com a estrangers, en les primeres fileres, per poder gaudir de traducció simultània en angles.

Dues grans grues amb càmeres de televisió van captant l'esdeveniment i projectant-lo en una gran pantalla; un detall que dóna significativitat i serietat a l'acte que, segurament, apareixerà en un dels dos canals de televisio copta.

El papa comença responent a les preguntes que li han arribat escrites en un full de paper i continua amb un discurs pausat, clar, afable, gens agressiu. Avui fa referencia a les coses visibles i invisibles i les compara, catequèticament i sàviament, referides als pecats, als dimonis, a les virtuts... Una lliçó de mestratge espiritual.

Però el més destacable és l'ambient de solemnitat popular, propera, gens encarcarada que té la trobada setmanal amb el papa Shenouda.