dimarts, 30 de desembre del 2014

UNA SOLA COSA ÉS NECESSARIA



El 22 de desembre passat el Papa va felicitar el Nadal a la Cúria romana. El contingut d’aquesta felicitació ha tingut molt de ressò. De fet, és com una preparació per a la celebració de la penitència. És presentat com un examen de consciència per al personal de la Cúria. Molts ho han llegit com una llista de greuges o acusacions contra la Cúria. I ho podria ser. De fet, assenyala tot un seguit de vicis que descriuen moltes situacions que sembla que el Papa coneix molt de prop. No parla de 15 pecats, sinó de 15 malalties que es poden donar a la Cúria, però també en d’altres llocs com ara qualsevol comunitat, parròquia, família... tot cristià està exposat a aquestes malalties. L’Església és un cos exposat a la malaltia.

Només em vull fixar en tres d’aquestes malalties. Però, abans de dir quines són, vull esmentar les medecines que recepta. Recepta passar temps amb la família, fer vacances per recarregar-se físicament i espiritualment. La malaltia que vol curar amb aquesta medecina és el “martalisme” (jo diria “martitis aguda”). O sigui, quedar pres per la feina com li succeí a la Marta de l’Evangeli qui rep la reprensió de Jesús: “Marta, Marta estàs ocupada en moltes coses i només una és necessària”. Són aquells que sempre van atrafegats, que no tenen temps per a res i acaben creient-se imprescindibles. Per això el Papa també els recomana una visita habitual als cementiris, per poder repassar els noms de tantes persones que es creien indispensables. El Papa parla sovint de la mort amb sentit de l’humor, segurament ha de ser una de les fonts de la seva alegria.

En aquesta llista de malalties hi ha una bona descripció dels mals que té la Cúria, l’Església, el món, la meva família, jo... Ens parla d’excessiva planificació, de falta de coordinació, de fer cara de funeral, de no tenir en compte els altres. De fet, el Papa, abans de fer aquesta llista, va anar a menjar i a compartir amb els treballadors de la Cúria, aquells que normalment no surten enlloc.

Però hi ha una de les malalties que voldria subratllar especialment, ja que penso que està a l’origen de moltes altres. És la que ell anomena l’Alzheimer espiritual, o sigui, la pèrdua de memòria. L’oblit del seu primer amor. L’oblit de la pròpia història de la salvació. És importantíssim per a una parella, per exemple, recordar, retornar als primers moments. I això és el que fa l’Eglésia. Recorda Abraham: com va sortir de la seva terra sense saber a on anava, com Abraham cregué en el Senyor i hi confià. Aquesta és la roca d’on hem estat tallats. Però sobretot cal creure en “la potència de la humilitat” que està a l’origen del que som i del que creiem: Jesús. Qui va viure i treballar com a fuster en el si d’una humil família a Natzaret. És Ell qui ara ens convoca, qui vol lluitar contra la nostra tendència a l’oblit, qui vol reviure aquells moments tant intensos de la nostra vida de fe. És Ell qui ara ens reuneix, no simplement el seu record, sinó Ell mateix en persona i ens fa germans, ens fa una família.

És bo que en la família es transmetin els records familiars, es bo que es visquin les tradicions que tenim com a poble. Però, encara més, cal que es visqui, es pregui, s’aculli no sols el record del Senyor sinó a Ell mateix. Perquè molts poden oblidar el Senyor, però n’hi ha que ni se’ls hi ha parlat, que ni li han prega’t. Molts no saben que és pregar. I això és necessari per combatre la malaltia del “martalisme”, de tanta ocupació (o distracció). Les famílies estan molt ocupades i es fa difícil seure i escoltar-se, riure, conviure. Acollir l’altre de casa, de la comunitat, sense presses ni distraccions. També nosaltres necessitem passejar-nos pel cementiri i contemplar tants imprescindibles... també a nosaltres ens cal parar i mirar els ulls de l’altre, també a nosaltres ens cal protegir-nos de l’Alzheimer, de l’oblit de la nostra història amb Déu, de l’oblit de Déu, de pregar-li.

Diu l’Evangeli que Jesús creixia i s’enfortia això hem de demanar que passi en nosaltres, però cal que el cuidem, que l’escoltem, que no tinguem pressa.