dimecres, 26 de novembre del 2014

SOFRINT AMB CONSTÀNCIA US GUANYAREU LA VOSTRA VIDA

Dimecres, 26 de novembre de 2014
Sant Lleonard de Porto Maurizio
Ap 15, 1-4/Sl 97/Lc 21, 12-19

Ho hem escoltat al final de l’Evangeli: Sofrint amb constància us guanyareu la vostra vida o una altra traducció possible que ens dóna la BCI: Amb la vostra perseverança salvareu la vida. Direu que no se semblen gaire i si consultem altres versions ens trobem amb coses semblants però que demostren, crec, una cosa clara: la traducció és difícil, perquè el sentit del que es vol transmetre també ho és. I al traductor li fa por que, perdent el sentit, es perdi també allò que l’Evangelista vol comunicar: la duresa de la persecució, però també la realitat del Déu que dóna sentit a la prova i que enforteix el qui és provat.

Les lectures d’avui quasi les hauríem de llegir a l’inrevés, és a dir, començar amb l’Evangeli i acabar amb el text de l’Apocalipsi. Ho dic perquè l’anunci de Jesús en l’Evangeli d’avui és molt clar i segurament l’Evangelista ho ha posat pensant en les proves que deu estar passant ja la pròpia comunitat: la prova de la persecució i la mort per la seva fe. La realitat de famílies dividides en el propi si, la tristor d’experimentar el rebuig des de dintre, que algú proper o de la mateixa carn i sang sigui capaç, quan no de matar-te, denunciar-te i, a més, convençut que el que fa és el correcte. Més encara: convençut que el veritable culte que ell com ha creient ha de donar a Déu ha de passar per la denúncia d’aquell la fe del qual interpreta no sols com a errònia, sinó com a perillosa per a la seva comunitat.

El text evangèlic, aproximadament escrit pels anys 70 dC és, malauradament, d’una terrorífica actualitat: ahir mateix els membres de l’Estat Islàmic feien saltar pels aires el convent de les germanes caldees del Sagrat Cor a Mosul; fa poc més d’un mes (23 d’octubre) el grup “Antibalaka” obligava als salesians a tancar les seves escoles a la República Centreafricana i avui mateix (a sols un dia del discurs del Papa a Estrasburg parlant de la dignitat humana) pintades feministes a la Catedral del Rosario (Argentina) demanaven “Foc a les esglésies” testimoniant així el seu respecte a qui no pensa com elles. La persecució, l’eliminació del diferent (sigui de la religió o del pensament polític que sigui) no decau en la nostra civilització, ans tot el contrari. Jesús, que estimant bojament el món no marxarà d’aquest món en pau sinó Ell mateix torturat i assassinat, vol recordar d’una forma potser dura per a la nostra sensibilitat actual que no hi ha resurrecció sense creu. El sant que avui celebrem, justament, era un gran propagador de la devoció del Via Crucis perquè entenia que només aprofundint en el misteri de la Creu era possible aprofundir en el misteri de l’amor de Déu per la humanitat sencera i per mi en particular i que això ens anés canviant en la manera de fer i pensar.

En aquest clima de persecució la notícia d’esperança: Serà una ocasió de donar testimoni. Feu el propòsit des d’ara de no preparar-vos la defensa: jo mateix us donaré una eloqüència i una saviesa, i cap dels vostres acusadors no serà capaç de resistir-la o de contradir-la. I així ha estat al llarg de la història dels nostres màrtirs: homes i dones que a la barbàrie i a la violència s’enfrontaven amb el perdó i la serenor en els seus rostres. En aquest clima de persecució la nota de coratge: Sofrint amb constància us guanyareu la vostra vida. Una vida que s’omple de llibertat, perquè no depèn de la moda ni del què diran; que s’omple de sentit, perquè ha entès que res d’aquest món que avui és i demà ja no, no pot omplir-nos de sentit, aquest ve de fora, és un do, està fermament arrelat en Aquell que és capaç de dir: Sereu odiats de tothom... però no es perdrà ni un dels vostres cabells.


A l’actualitat de la persecució real i sagnant de molts dels nostres germans arreu la finestra de l’Apocalipsi que mira al futur i al cant nou dels que han aconseguit la victòria sobre la Bèstia, és a dir, els màrtirs de tots els temps: Qui no us respectarà! Qui no glorificarà el vostre nom! Perquè vós sou l’únic sant, i ara que heu revelat la vostra justícia, totes les nacions vindran a adorar-vos. VENIU, SENYOR JESÚS!