dimecres, 22 d’abril del 2009

Vosaltres ja sou nets (Sant Jordi 09)

Vosaltres ja sou nets gràcies al missatge que us he anunciat”. Jesús ho diu als deixebles en el llarg discurs de comiat joànic. L’evangeli afirma que el missatge de Jesús neteja.

Poc abans d’aquests mots Jesús renta els peus als deixebles i els hi diu que estan nets. L’evangeli afirma que l’adhesió a Jesús neteja.

Per l’evangelista Joan el missatge de Jesús neteja, l’adhesió a Jesús neteja, i la creu de Jesús també neteja: així ho expressa quan explica que del seu costat brollà sang i aigua.

L’evangeli no parla de netedat física, ni de netedat moral, sinó de netedat espiritual, o si volem, de netedat mística. El baptisme expressa sagramentalment aquesta netedat mística: l’absoluta tranformació interior que el Ressuscitat desplega en la vida del cristià. Això ho expressem amb mots com neteja, purificació, rentament, renovació. Es tracta d’apropar-se i deixar-se fer.

Jesús Ressuscitat és una deu constant d’aigua vivificadora que xopa meravellosament l’entorn, aconseguint que les roses tinguin una fragància més captivadora, que els llibres tinguin més personalitat, que la llengua sigui més estimada, que el país sigui més lúcid, que la diada d’avui sigui més de Déu.