diumenge, 17 de juliol del 2016

Acollir generosament i creure com Abraham (Diumenge 16)

La tradició jueva, cristiana i musulmana anomena Abraham el pare dels creients, i l'episodi de la primera lectura n'és un exemple. Abraham, arrecerat a l'ombra de la seva tenda en ple migdia, contempla tres personatges misteriosos, i complint la llei beduïna del desert, els ofereix hospitalitat. Els convida a seure a l'ombra de l'alzina a refrescar-se els peus i menjar un mos de pa.

Però el patriarca fa molt més que això: demana a Sara que amassi farina i cogui unes fogasses, tria un vedell tendre i gras perquè el matin i el coguin, i ho serveix als hostes arrodonit amb mató i llet. ¿Per què Abraham ofereix aquest festí als tres hostes? Això és sobrepassar llargament la llei d'acollida al desert. La resposta és fàcil si situem Abraham com el pare dels creients: ell intueix que els tres personatges irradien la presència de Déu i per això corre a rebre'ls, es prosterna, els demana que no passin de llarg, i els convida a reposar vora seu. Abraham capta una proximitat divina que acull immediatament amb el bo i millor que posseeix. Primer missatge per a nosaltres, els creients: quan intuïm la presència de Déu, l'acollim generosament o la deixem passar?

El relat del Gènesi es clou amb l'anunci que Sara tindrà un fill, confirmant la intuïció d'Abraham: que aquests personatges són uns discrets missatgers divins. La primera lectura s'aturava aquí, però el relat segueix dient que Sara, escoltant des de la tenda, rigué. No obstant,  l'anunci es complirà i naixerà Isaac; i no per la credulitat de Sara sinó per la credulitat d'Abraham, que confia en la capacitat de Déu d'obrar prodigis. Segon missatge per a nosaltres: creiem de debò els anuncis divins o riem com fa Sara?

En suma, Abraham acull generosament i creu, com ho fan les dues germanes Marta i Maria amb Jesús. Maria acull a l'estil d'Abraham, fent costat a l'hoste en tot moment, contemplant i escoltant. Marta fa de Sara i de mossos, i a més rondinant davant de Jesús perquè la germana petita no l'ajuda. Jesús defensa Maria dient que ha escollit la part millor i que no li serà presa. Jesús també corregeix l'activíssima Marta, ensenyant-li que acollir-lo i creure en ell no és omplir-se de preocupacions i neguit. Un tercer missatge que podem extreure de l'evangeli: acollir Jesús i creure en ell no implica fer mil activitats i atrafegar-nos més del que ja ho estem, sinó seure, contemplar i escoltar atentament la seva paraula que ens parla fonamentalment a través de les Escriptures. Una tasca que mai no acabarem.