diumenge, 13 d’abril del 2014

QUI ÉS AQUEST?

ENTRADA A JERUSALEM en una església d'Etiòpia
FOTO: Bárbara Vigil
Diumenge de Rams, 13 d’abril de 2014
Mt 21, 1-11/Is 50, 4-7/Fl 2, 6-11/Mt 26, 14-27, 66


Quan hagué entrat a Jerusalem, s’agità tota la ciutat. Molts preguntaven: “Qui és aquest?”. La gent que anava amb ell responia: “És el profeta Jesús, de Natzaret de Galilea”.

Qui és aquest?

Avui hem acompanyat Jesús en la seva entrada a Jerusalem també, com d’antuvi, amb palmes a les mans. Ens fem aquesta pregunta també nosaltres, potser també encuriosits, com ho estaven els habitants de Jerusalem aleshores, tot pensant què estem celebrant avui. Com a primera resposta ens arriben les paraules del profeta Zacaries que hem sentit proclamar després de la benedicció dels rams: Mira, el teu rei fa humilment la seva entrada, muntat en una somera, en un pollí, fill d’un animal de càrrega. Sí, és algú que ens arriba amb humilitat, sense imposar-se, sense crits ni espectacles.

Qui és aquest?

Encara podem fer-nos la pregunta davant aquesta entrada a Jerusalem, la ciutat del Gran Rei. I farem bé d’escoltar també les paraules del profeta Isaïes que hem sentit: Un matí i un altre, em desvetlla l’orella, perquè escolti com un deixeble. Aquell que entra humil a la Ciutat Santa és Aquell que té una oïda de deixeble, que no fa el que vol, sinó que acomoda i sotmet la seva voluntat a la del Pare.

Qui és aquest?

Encara ens ho podem demanar, perquè ens estranya veure Jesús que ens arriba així, amb aquesta humilitat i aquesta actitud de deixeble. Potser per sentir-nos encara més meravellats en escoltar el que ens explica sant Pau en l’Epístola als Filipencs: Jesucrist, que era de condició divina, no es volgué guardar gelosament la seva igualtat amb Déu, sinó que es va fer no-res, fins a prendre la condició d’esclau. Jesús ho ha deixat tot per nosaltres.


Hem escoltat el relat de la Passió, el tornarem a escoltar Divendres Sant. Tornem-lo a llegir a casa, meditem-lo sota la llum d’aquesta pregunta: QUI ÉS AQUEST? Potser descobrirem el sentit de les paraules del profeta: MIRA, ÉS EL TEU REI! Entrem a la Setmana Santa amb el cor disposat, seguim-lo i descobrirem quina mena de Rei és Jesús.