dijous, 5 de juliol del 2012

"Per què us esvereu?" (Dimarts-dimecres 13)

Senyor, salveu-nos! Ens enfonsem!”, criden els deixebles a Jesús. Quelcom tan bell, apamat i plàcid com el llac de Tiberíades inesperadament es torna hostil i agitat, posant la por al cos en uns homes bregats de navegar per aquelles aigües.
Semblantment ens passa a nosaltres amb l’entorn social, fins fa quatre dies plàcid i apamat. Però de sobte, talment com un temporal, els vents ens bufen en contra i les onades de la crisi, cada cop més altes, ens sacsegen les barques. La por a enfonsar-nos és comprensible.
¿Gosarem, avui dia, demanar obertament -com els deixebles- l’ajut de Jesús? El model de l’ésser humà contemporani, cofoi d’haver descobert la “partícula de Déu”, no es posarà mai en evidència clamant a crits una intervenció divina. “La religió és una ideologia antiga i ultrapassada” –ens respondrà convençut; però davant la crisi actual callarà avergonyit, perquè la seva ideologia prepotent és qui l’ha creada.
Per què us esvereu? Quina poca fe!”, respon Jesús als deixebles i als qui, tot i ser homes i dones contemporanis, ens sentim creients i confiem en Déu. El relat evangèlic de la tempesta apaivagada és un escena simbòlica amb un missatge molt clar: davant les tempestes que ens sobrevinguin, no tinguem por, Jesús navega amb nosaltres i la barca no s’enfonsarà per altes que siguin les onades. La fe en Jesús ens dóna una confiança fonamental en les coses que res ni ningú pot igualar.