diumenge, 14 de març del 2021

Salvats per gràcia (Diumenge 4 Quaresma)

El país va reposar fins haver complert setanta anys”. Ho explicava el segon llibre de les Cròniques, com a cloenda de la desfeta que provocà la invasió babilònica. La catàstrofe inicial es convertí en repòs fins que el rei persa Cir, successor del domini babilònic, convida els israelites a tornar a casa i reedificar el temple. Podem resumir la lectura amb la dita: “No hi ha mal que cent anys duri”, que en aquest cas es redueix a setanta. Es tracta d’un missatge ben útil enmig de la pandèmia que estem vivint.

És per gràcia que Déu us ha salvat”. Una frase captivadora que sant Pau escriu als cristians d’Èfes, i que torna a repetir perquè quedi clara: “A vosaltres, us ha salvat per gràcia”. L’apòstol explica molt bé que la salvació és un do diví que Jesucrist ens ofereix sense cap mèrit personal, perquè no ens en vantem. Això sí, impactats per aquest regal diví, hem de “dedicar-nos a unes bones obres”, per correspondre a tan gran do.

L’evangeli de Joan segueix amb el mateix tema: “Déu envià el seu Fill al món no perquè el condemnés, sinó per salvar el món gràcies a ell”. Jesucrist no condemna, sinó que salva si entrem en sintonia amb la seva persona i el seu missatge. Això ens portarà irremeiablement a comportar-nos com cal. Jesús a la creu, talment com l’estendard de la serp enlairat al cel, és guarició immediata de la nostra ànima afeixugada, només amb el gest interior de creure  en ell. Aprofitem-ho i acostem-nos a la creu sense temor, perquè redimeix, perquè salva, perquè transforma, perquè consola, perquè ens empeny a ser millors.