dissabte, 2 de gener del 2021

Plantar la tenda (Diumenge 2n de Nadal)

El qui és la Paraula es va fer home i plantà entre nosaltres la seva tenda”. Aquesta frase coneguda, que sintetitza amb elegància i profunditat el misteri de Nadal, forma part del pròleg de Sant Joan, que hem escoltat per tercera vegada en la litúrgia nadalenca. El proclamàvem en la missa del dia de Nadal, en la missa del dia 31, i també avui. Es tracta d’un concentrat teològic que es serveix del llenguatge simbòlic per parlar-nos de Déu com a Paraula, com a Vida i com a Llum: però tot en majúscula! Tot aquest simbolisme religiós, que podria quedar com una bella entelèquia, es concreta de manera meravellosa encarnant-se enmig de la condició humana. Joan Baptista anuncia i dona testimoni que Jesús de Natzaret és la manifestació humana de la paraula, la vida i la llum divina. Es tracta d’un misteri en el qual només s’hi accedeix des de la fe: “Però tots els qui creuen en el seu nom, els concedeix poder ser fills de Déu”. Aquí no hi valen raonaments, ni estadístiques, ni anàlisis, ni enquestes, sinó senzillament creure que Jesús és el Fill de Déu que s’ha encarnat. Aquesta fe en Jesucrist ens introdueix en la família divina i ens converteix en fills de Déu. Així de fàcil!

Sant Pau, escrivint als cristians d’Èfes, també explica que gràcies a Jesucrist han esdevingut fills de Déu. Nosaltres, tants segles després, gràcies al baptisme i a la fe que hem anat madurant, continuem esdevenint fills de Déu. L’apòstol s’alegra que la fe en Jesucrist que manifesta aquella comunitat es tradueix en amor a tots els fidels que la constitueixen. La fe en Jesucrist ha de superar les ridiculeses quotidianes que sovint distorsionen el gran regal diví de viure i compartir la fe en comunitat.

Per últim, el llibre de Siràcida, o de Ben Sira, abans anomenat Eclesiàstic, explica que la proximitat divina ve de lluny, que Déu plantà la tenda de la seva saviesa en temps antics: “Acampa entre els fills de Jacob, fes d’Israel la teva heretat”. La saviesa divina també diu: “M’he establert a Sió”, “He tret brotada en un poble ple de glòria”. Gràcies a Jesucrist, la saviesa divina ha eixamplat la seva tenda perquè hi accedeixin tots els pobles. Gràcies a Jesucrist, tots els qui creiem en ell esdevenim fills de Déu i compartim una mateixa heretat per la gràcia i la veritat divina que ell encarna de manera extraordinària.