dimecres, 6 de gener del 2021

Clareja el Senyor i apareix la seva glòria (Epifania 2021)

Alça’t radiant Jerusalem, que arriba la teva llum”. Així començava el fragment de la lectura del profeta Isaïes, que ens remet a l’actual capital d’Israel, l’estat que lidera la vacunació mundial contra la pandèmia amb més d’un milió de vacunats en pocs dies. La dita diu que les comparances són odioses, però molts pobles, inclòs el nostre, voldríem gaudir d’aquesta celeritat, voldríem gaudir d’aquesta llum de la vacuna, “mentre les tenebres embolcallen la terra i fosques nuvolades cobreixen les nacions”, utilitzant de nou el llenguatge d’Isaïes. El profeta parla de llum, de la claror d’albada que irradia la ciutat fins aleshores desolada. Però ara contempla joiosa l’arribada dels deportats de Babilònia, dels exiliats i dels fugits en diàspora. La ciutat recuperarà el seu esplendor perquè sobre d’ella “clareja el Senyor i apareix la seva glòria”. Aquesta serà la veritable llum de Jerusalem: la manifestació del Senyor, la seva epifania que dissiparà tenebres i foscors col·lectives.

En l’episodi evangèlic també apareix una llum celestial, una estrella que il·lumina el camí de tres savis, portant-los fins a Betlem. El seu itinerari no l’assenyala cap mapa, cap GPS, cap guia, sinó un senyal del cel que els permet esquivar reis malintencionats i arribar al seu destí. L’estrella els permet gaudir d’una altra epifania, més discreta però més rellevant: la manifestació del Senyor en la seva glòria en forma d’infant. Una escena que omple aquells homes de terres llunyanes d’una alegria immensa, perquè contemplen i participen de la glòria que irradia el Senyor enmig del poble d’Israel.

Sant Pau també ho explica escrivint als efesis: “que des d’ara, tots els pobles, en Jesucrist, tenen part en la mateixa herència, formen un mateix cos i comparteixen la mateixa promesa”. Beneïda epifania de Jesús a la terra, que a través de la figura dels tres savis prostrant-se a terra i fent-li homenatge, representen tots els pobles que anhelen la llum divinal i comparteixen la seva visió.

Enmig de noves restriccions i l’augment de contagis, quan els nostres esforços per dominar la pandèmia no assoleixen els  resultats desitjats,  l’epifania de Jesús, el fill de Déu, segueix il·luminant els destins humans, de manera discreta però efectiva.