diumenge, 29 de desembre del 2019

Un misteri amagat (Sagrada Família 2019)


Quan una parella coneguda ha tingut el primer fill, ens plau dir-los, quan s'acosta Nadal, que han esdevingut com la sagrada Família de Natzaret. Els ho diem perquè el primer fill esdevé un sacseig integral: a nivell existencial desvetlla admiració pel gran misteri de la vida, on hi batega amagat el grandíssim misteri de Déu; a nivell de relacions, la parella s'eixampla i esdevé una família. Això és el que les lectures d'avui ens conviden a contemplar en aquest primer diumenge del temps de Nadal, dedicat a la sagrada Família. 

La primera lectura, del llibre de Ben Sira insisteix a respectar el pare i la mare, i en la responsabilitat de tenir-ne cura quan són ancians. Així com nosaltres érem amanyagats i acompanyats per ells quan érem incapaços de fer qualsevol cosa, ara ens toca a nosaltres fer el mateix amb ells. Per justícia i agraïment, en primer lloc; però també per esdevenir millors persones.  

La segona lectura ens detalla un elenc de comportaments que, si els complíssim, les nostres relacions familiars i de tota mena serien una bassa d'oli: s'exhorta a la compassió, a la bondat, a la humilitat, a la paciència, a suportar-nos, a perdonar-nos, a estimar-nos. Sabent que això és fàcil de dir i difícil de complir s'exhorta a escoltar la Paraula de Déu i a cantar plegats himnes i càntics de l'Esperit; és a dir, a reunir-nos com a comunitat creient. És el que fem cada diumenge, enlairant l'esperit i encoratjant-nos mútuament a fer-ho tot "en nom de Jesús". La lectura també parla breument que les dones siguin submises als marits, fragment que desplau, amb raó, a la dona moderna. No podem justificar aquest comentari perquè una altra carta, adreçada als Efesis, ho repeteix amb més detall. Sí que podem dir, per entendre el context, que es tracta d'una conveniència social i no pas religiosa, perquè el mateix sant Pau escrivia als Gàlates que no hi havia diferència entre jueu i gentil, esclau i lliure, home i dona, perquè tots som una sola cosa en Jesucrist (Gàl 3,28). Un text no justifica l'altra, però els dos apareixen en les cartes paulines. 

L'evangeli ens introdueix en les vicissituds de Josep, Maria i l'Infant abans d'instal·lar-se a Natzaret. Les circumstàncies convertiren la sagrada Família en refugiats per motius religiosos o per persecució política; com segueix passant amb tantes famílies d'arreu, fins i tot de casa nostra, que esdevenen refugiats o exiliats per motius religiosos i polítics. Però malgrat les dificultats, els àngels orienten Josep sobre el moment i els camins adequats per arribar a Natzaret. Un missatge il·luminador per no deixar-nos abatre per les dificultats que l'entorn ens pugui ocasionar. Sempre hi ha una veu angelical disposada a orientar-nos. Però cal fer silenci i estar atents.