diumenge, 8 de desembre del 2019

Eva, mare dels vivents; Maria, mare dels creients (Immaculada Concepció 2019)


El relat del paradís, que hem escoltat fragmentat en la primera lectura, presenta dificultats de comprensió a l'home i a la dona moderns. La nostra mentalitat laica el rebutja dient: "Qui es creu Déu que és per fer prohibicions als humans! Si Déu vol existir, que existeixi, però que no molesti!". En canvi, el creient modern rebutja el relat perquè li sembla infantil. La creient moderna el rebutja perquè la dona sembla l'ase dels cops de tot el que passa. 

Nosaltres ens centrarem en la frase final de la lectura, dedicada a Eva: "Ella ha estat la mare de tots els qui viuen". Malgrat els conflictes i els desgavells, Eva esdevé la mare dels vivents. Aquest és el missatge rellevant del relat: que Eva supera el trasbals esdevenint la nostra mare, i que gràcies a ella la vida continua. De fet, el nom hebreu d'Eva significa "vida". Eva ens dona la vida malgrat tot, una vida que comporta conflictes i dificultats, però tanmateix una vida digne d'aprofitar i de viure amb sentit. 

Per això la tradició cristiana associa Eva amb Maria, perquè les dues són mares: Eva ho és de tots els vivents, i Maria ho és de tots els creients en Jesucrist. No podem menystenir Eva dient que és una pecadora que ho espatllà tot, per contraposar-la a Maria, concebuda sense pecat, que ho arreglà tot. Proclamar això reflecteix un pensament gnòstic, que juga al joc de purs i impurs, de bons i dolents, de salvats i condemnats, un pensament que el cristianisme i el judaisme consideraren forassenyat i herètic, però que encara segueix subtilment vigent en pensaments creients que juguen a dualismes existencials. No és just que, per exalçar Maria haguem de menysprear Eva, perquè les dues són mares, i les dues mereixen consideració. Si condemnem Eva, ens condemnem a nosaltres mateixos. 

Si la primera lectura explicava que Eva, malgrat les dificultats, esdevé mare dels vivents, l'evangeli explica que Maria, malgrat els interrogants, esdevé mare de Jesucrist, i per analogia, mare dels qui creiem en ell. L'evangeli concreta que Maria "és plena de gràcia"; és a dir, plena de la benevolència divina. L'evangeli detalla que "l'Esperit Sant vindrà sobre tu"; és a dir, Maria restarà plena de cap a peus, per dins i per fora, de la presència santificadora de l'Esperit Sant. L'evangeli també concreta que "el poder de l'Altíssim et cobrirà"; és a dir, el Déu sant, pur i bo, actua en ella de manera decidida. D'afirmar tot això a proclamar que Maria és Immaculada, només hi ha un pas, que la tradició cristiana va fer des dels seus orígens, i que tants segles després, seguim festejant. 

Eva es mereix una abraçada per ser la mare dels vivents, i Maria es mereix un Ave Maria, per ser la mare dels creients en Jesucrist.