diumenge, 1 de desembre del 2019

Mai plou a gust de tots (Diumenge 1 Advent)


Imaginem-nos, per un moment, que els darrers temps que anuncien les lectures d'avui, s'esdevinguessin ara mateix. Aquest imprevist trencaria moltes planificacions. Per exemple, el president en funcions del govern espanyol, després de diversos intents per ser investit, es quedaria amb les ganes d'aconseguir-ho. Els catalans restaríem amb l'interrogant de si hauríem assolit la independència. Els socis del Girona no sabrien si el seu equip de futbol hauria tornat a primera divisió. Els ajuntaments s'exclamarien que la despesa municipal en il·luminar els carrers hauria estat en va. Els comerços de tota mena es quedarien frustrats sense l'esperada campanya nadalenca. 

En canvi, respirarien alleugerits els malalts que reben diàlisis, quimioteràpies, o que suporten llargues malalties. També s'alegrarien els empresonats, els exiliats, els refugiats, els sense sostre, i un llarguíssim llistat de persones que viuen en la precarietat, la indefensió, i la limitació. Qui també s'alegraria, i faria festa, serien les comunitats eclesials, perquè la tasca de preparar aquesta vinguda final de Jesucrist s'hauria acabat. 

Aquest contrast de diferents realitats humanes que condicionen les esperes celestials, és el que pretenen desvetllar les lectures que escoltarem durant l'Advent. Avui, primer diumenge d'aquest temps litúrgic, el profeta Isaïes anuncia uns temps futurs espectaculars: ho fa amb la imatge pacifista de transformar les armes en estris de conrear la terra. També ens diu: "Veniu, caminem a la llum del Senyor". És a dir, que tot el que fem, diem, i pensem, estigui sota la seva llum. 

Sant Pau ens exhorta a viure desperts, deixant comportaments foscos i dubtosos. Ens vol actuant en plena llum i ens diu: "Comportem-nos dignament com a ple dia". Per això alerta sobre tiberis i la recerca sofisticada de plaers, que adormen la consciència i refreden l'ànima. També alerta sobre renyines i enveges, que malmeten la finor d'esperit. Tot plegat, ens converteix en persones vulgars i superficials, en maniquins molt ben decorats per fora, però buits per dintre. Per això l'apòstol vol que el nostre vestit sigui Jesucrist, que omple per dins i cobreix per fora.  

Jesús, a l'evangeli, anunciant el retorn del fill de l'home, que serà ell mateix, exhorta a vetllar i a estar a punt. Però aquest vetllar i aquest estar a punt no ha de ser un exercici temorós, ni una acció preventiva. Es tracta de convertir en assídua la sintonia que de vegades aconseguim amb Déu. Es tracta de mantenir fresca la nostra vivència de fe. Ho podem fer a través de la lectura meditada de la Sagrada Escriptura; també a través dels signes sagramentals que ens ofereix l'Església, que concreten i expressen la proximitat divina.