diumenge, 24 de novembre del 2019

Rei terrenal i rei celestial (Crist Rei 2019)

"Tu pasturaràs Israel, el meu poble, seràs el seu sobirà". Així parla Iahvè a David, el seu escollit per ser el rei d'Israel. La primera lectura explicava que el poble assumí aquesta elecció, i per això l'ungiren rei a Hebron. Iahvè escull, David accepta, i el poble ho ratifica ungint-lo amb oli, com a signe de la consagració reial. Una harmonia perfecta, que descriu aquest ideal on Déu, el rei i el poble d'Israel, van tots a una. La realitat, com sempre, trencarà aquesta harmonia.

Avui dia, a Occident ho fem ben diferent quan triem governants. Ara el poble és qui escull i qui ratifica, i els governants accepten. Déu ho acompanya en un segon pla; al menys, així ho pensem els creients. Aquest model d'elecció també cerca harmonies, però a vegades la realitat, com estem vivint, també grinyola.

Però les lectures d'avui ens parlen d'un rei, d'un regne, i d'una reialesa diferents, que malgrat participen de la realitat terrenal, proposen la realitat celestial. Sant Pau ho expressava en la segona lectura: que gràcies a Jesucrist, Déu, el Pare, ens fa participar del "Regne de la llum". Quina expressió més bonica i més descriptiva del Regne de Déu! Aquesta és la realitat que ens espera, plena de llum, sense tenebres ni foscor de cap mena. Gràcies a Jesucrist, ho podem experimentar parcialment ara i aquí. Perquè ser creients ens possibilita assaborir aquesta doble vessant de la realitat: la terrenal, que veiem i toquem; i la celestial, que experimentem des de la fe. Tot, insistim, gràcies a Jesucrist, que avui, darrer diumenge de l'any litúrgic, venerem amb el títol de "Rei de tot el món".

Un rei que no ha estat ungit per mans humanes, sinó pel mateix Déu com a Messies, que vol dir Ungit, i com a Enviat que ve de les altures. Un rei que ostenta la reialesa clavat en una creu. Un rei que és objecte de befes, burles i insults, sense capacitat de defensar-se per tals ultratges. Un rei que és reconegut i defensat per un criminal, que és al seu costat, i que li diu: "Recordeu-vos de mi, quan arribeu al vostre Regne". És evident que es tracta d'un rei diferent als que estem acostumats a veure amb els nostres ulls. Sant Pau descriu l'abast de la seva reialesa: "Per ell, Déu volgué reconciliar-se tot l'univers, posant la pau en tot el que hi ha, tant a la terra com al cel, per la sang de la creu de Jesucrist".
 
Certament, es tracta d'un rei ben diferent!