divendres, 1 de novembre del 2019

Un llistó ben alt (Tots Sants 2019)


"Feliços els perseguits pel fet de ser justos", és una de les nou consignes que Jesús formula en les benaurances. Escollim aquesta perquè el context que vivim facilita la comprensió ràpida de totes elles. Amb les benaurances, Jesús condensa el seu pensament i el proposa com a estil de vida. Vindria a ser el seu programa electoral per captar seguidors. Però més que proposar accions concretes, Jesús proposa actituds concretes, totes elles contraposades a les consignes que dominen el nostre comportament social: 

Ens diem: "Dominem, exhibim, senyoregem". Però Jesús diu: "Feliços els pobres en l'esperit".
Ens diem: "Celebrem, guanyem, triomfem". Però Jesús diu: "Feliços els qui estan de dol".
Ens diem: "Traiem pit, intimidem i atemorim". Però Jesús diu: "Feliços els humils".
Ens diem: "Dissimulem, callem, siguem submisos". Però Jesús diu: "Feliços els qui tenen fam i set de ser justos".
Ens diem: "Castiguem, maltractem, revengem-nos". Però Jesús diu: "Feliços els compassius".
Ens diem: "Distorsionem la veritat al nostre interès". Però Jesús diu: "Feliços els nets de cor".
Ens diem: "Aldarull, provocació i enfrontament". Però Jesús diu: "Feliços els qui treballen per la pau".
Ens diem: "Condemnem, ultratgem, humiliem". Però Jesús diu: "Feliços els perseguits pel fet de ser justos".
Ens diem: "Insultem, perseguim, difamem". Però Jesús diu: "Feliços quan per causa meva us ofendran, perseguiran i calumniaran".

Les propostes de Jesús en les benaurances s'allunyen de les immediateses que fan perdre bous i esquelles. Jesús proposa que si encaixem adequadament els cops que sempre ens dona la vida, avançarem en els propòsits de portar una vida íntegra. El secret per aconseguir-ho és tenir la mirada interior fixada en el futur, però no el futur temporal, sinó el futur celestial. Aquest és el gran actiu que tenim els creients i que no utilitzem prou quan les nostres consignes apunten només al futur imminent. Per guanyar, abans hem de saber perdre, seria el resum final.

La festa de Tots Sants d'avui, que precedeix a la dels Fidels Difunts de demà, ens fa mirar, des del sentiment pels nostres difunts, aquest futur celestial de felicitat que Jesús anuncia i promet en les benaurances.