diumenge, 22 de desembre del 2019

Tot és a punt! (Diumenge 4rt Advent)


Tot és a punt per l'esdeveniment, que és la celebració del naixement de Jesús, el fill de Déu. Els nostres carrers, botigues i cases ja estan guarnits amb decoracions nadalenques. Els pessebres llueixen a molts llocs per ambientar-nos en la festa. Les neveres i congeladors estan ben proveïts pels àpats familiars. Els regals són a punt o quasi. Les activitats nadalenques de tota mena també estan acabant-se. A partir d'avui, tenim un parell de dies per concentrar-nos, per centrar-nos en l'essencial. Es tracta d'escoltar el batec religiós del misteri de Nadal, percebre la meravellosa flaire divina que, gràcies al naixement de Jesús, amara la terra. Les lectures d'avui, quart i darrer diumenge d'Advent, en hi ajuden. 

"La noia tindrà un fill i li posarà Emmanuel, que vol dir Déu és amb nosaltres", ens explicava la primera lectura. El profeta Isaïes intuïa la mà divina en la dona jove del rei Acaz. El fruit que portava en les seves entranyes seria una evidència que Déu era amb els fills d'Israel. De fet, va ser així: ella engendrà Ezequies, el salvador de Jerusalem i del regne de Judà dels ferotges assiris, després de la trista conquesta i pèrdua del regne del nord. El rei Ezequies, fill del rei Acaz, esdevindria l'encarnació del títol d'Emmanuel, salvant el seu poble dels pretesos conqueridors.  

"La noia tindrà un fill i li posarà Emmanuel, que vol dir Déu és amb nosaltres". Ho repetia l'evangelista Mateu, inspirant-se en els oracles del profeta Isaïes, però concretant-los en Josep, descendent de David (com el rei Acaz i Ezequies), en Maria, i en el seu fill Jesús. Però aquest nou Emmanuel no serà un salvador puntual, sinó un salvador constant, fidel al contingut semàntic del seu nom, perquè Jesús significa "salvació de Déu". Aquesta presència salvadora serà possible gràcies a la responsabilitat de Josep, a la fidelitat de Maria, i a la credulitat dels dos a les veus angelicals. Perquè Déu sempre es serveix dels humans per portar a terme els seus designis salvadors, concretats de manera definitiva en Jesucrist. Aquest és el veritable regal de Nadal, i que celebrem amb tanta solemnitat: Que Déu esdevé proper no només una estona, sinó en figura humana i de manera constant. Què més podem desitjar els humans quan anem perduts per la vida? 

La grandesa de Jesucrist l'explicava sant Pau a la segona lectura, detallant  el seu ADN humà i celestial: "pel seu llinatge humà nasqué de David, però per l'esperit que santifica va ser constituït Fill poderós de Déu". Tot és a punt, tenim encara dos dies per captar tot això, i celebrar el Nadal amb la joia i l'emoció que es mereix.