divendres, 25 de desembre del 2015

No deixem de contemplar l’Infant (Nadal 2015)


“No deixem de contemplar l’Infant”. Aquest és el títol de la nadala digital que hem elaborat enguany i que hem enviat per correu electrònic. L’enunciat s’inspira en la fotografia que adjuntem en el muntatge: una figura de pessebre, concretament de sant Josep.
 
L’espòs de Maria està dret, calçat amb sandàlies, un turbant al cap, les mànegues de la gel·laba remangades, i un llargíssim davantal que li cobreix tot el cos. La mà dreta agafa una serra de fuster tradicional, d’aquelles rectangulars, que s’arrepenja inactiva a terra per un dels seus angles. El puny de la mà esquerra es repenja també inactiu a la cintura. El posat de sant Josep insinua que treballava i ha deixat de fer-ho per contemplar l’Infant. La mirada de sant Josep és pura contemplació: admirada, astorada, interrogativa.
 
Gaudint d’aquest posat de sant Josep se’ns acut que és la millor actitud per assaborir el misteri de Nadal. Per això convidem a fer com ell, a contemplar l’Infant, a deixar la feina, la quotidianitat, els maldecaps, les obligacions, els compromisos ineludibles, i contemplar badocament, en silenci, l’Infant, el misteri dels misteris: Déu fet home en una senzilla menjadora, el lloc on sojornen els animals.
 
I com és habitual en aquestes dates, de nou llegirem articles dels diaris o veurem reportatges que presumeixen d’erudició dient-nos que el Nadal és una còpia de les Saturnals romanes, que les figures del pessebre són una còpia de divinitats familiars romanes, que Jesús “probablement” existí i “probablement” nasqué a Betlem, que la data no va ser un 25 de desembre, i fou pocs anys abans del que nosaltres celebrem.
 
Aleshores nosaltres callarem, i farem com sant Josep: repenjarem la serra a terra, posarem el puny en la nostra cintura i contemplarem l’Infant de forma admirada, astorada, interrogativa, demanant-li respostes.
 
La primera resposta serà el gest d'esguardar-lo a ell, no deixant-nos despistar per erudicions banals. La segona resposta vindrà directament de l’Infant, perquè la seva presència irradia llum divinal, que no parla però convenç, que no és erudita però proveeix de certeses de fe; que no són demostrables, que no són empíriques, però que ens omplen de sentit, d’esperança, de bonhomia, de misericòrdia, de serenor. Aquestes són les respostes que sant Josep rebria quan esguardaria l’Infant, les mateixes que nosaltres obtindrem si no deixem de contemplar l’Infant, avui tot just nat, i després quan vagi creixent.