diumenge, 17 de maig del 2020

Encara som a Pasqua (Diumenge 6è Pasqua)


Aquesta any la Quaresma ha anat més enllà de l'àmbit religiós. Ha estat una Quaresma social i global, que encara dura a causa del confinament. No obstant això, el calendari litúrgic no s'ha aturat i hem celebrat la Pasqua com cada any. Uns l'hem celebrada en directe, la gran majoria telemàticament. 

Avui comencem la recta final de la Pasqua: la setmana vinent celebrarem l'Ascensió de Jesús al cel, i la següent, celebrarem la Pentecosta, la vinguda de l'Esperit Sant. 

Emmarcats per aquest temps litúrgic, ens deixem interpel·lar per l'empenta que dona celebrar la victòria de Jesucrist sobre la mort. Ens fa molta falta, perquè estem molt afectats per tants morts i contagiats, estem trasbalsats pel trencament d'un ritme de vida que semblava indestructible, estem angoixats per la incertesa de no saber quant durarà tot plegat, o si també acabarem essent víctimes de la pandèmia. Per això acudim a la Paraula de Déu que hem escoltat, buscant consol i esperança. 

Els Fets del Apòstols explicaven que Felip predicava el Messies a la Samaria i que guaria d'esperits malignes, d'invalideses i paràlisis: «La gent d'aquella província de n'alegrà molt». També nosaltres ens alegraríem molt de tenir-lo aquí i fes els mateixos prodigis. 

La primera carta de sant Pere explica que el cos de Jesús «va ser mort, però per l'Esperit fou retornat a la vida». Demanem que aquest mateix Esperit ressusciti els difunts d'aquestes setmanes. 

A l'evangeli de sant Joan, Jesús parlava així als seus deixebles: «Si m'estimeu, guardareu els meus manaments; jo pregaré el Pare que us donarà un altre Defensor». Clar que estimem Jesús, clar que ens esforcem a guardar els seus manament. També clar que si quelcom necessitem en aquests moments és un Defensor en majúscula.