divendres, 19 d’agost del 2016

Els ossos que reviuen (Divendres 20)

El profeta Ezequiel té la visió impactant d'una extensa plana amb munts d'ossos descarnats. Per desig diví els ossos recuperaran la carn, els cartílags,  la pell i l'esperit, i  finalment reviuran. Iahvè explica al profeta el sentit de la visió: "Els ossos són el poble d'Israel". L'escena explica la devastació d'Israel per la invasió dels babilonis, però sobretot anuncia la seva espectacular renaixença postexílica.

Associem aquests munts d'ossos descarnats amb els milions de cadàvers de jueus i jueves exterminats cruelment en els camps de concentració del nazisme. Però també associem aquests ossos que prenen vida amb el renaixement espectacular del poble d'Israel constituint -poc després- un estat modern, i coincidint amb la profecia d'Ezequiel: "Poble meu, jo obriré els vostres sepulcres, us en faré sortir, i us faré entrar en el territori d'Israel".

Ara, el poble d'Israel té un estat, igual de bo i igual de dolent que els altres estats del món que protegeixen el seu poble d'esdevenir un munt d'ossos descarnats.