dilluns, 31 d’octubre del 2022

Assenyalant el camí celestial (Tots Sants 2022)

“Ja som fills de Déu, però encara no s'ha manifestat com serem”. Ens ho deia la primera carta de sant Joan, declarant que, ara i aquí, i en virtut del nostre baptisme, ja som fills de Déu per voluntat divina. Aquesta condició de fills de Déu no la perdem ni que vulguem, i en la vida terrenal l’assaborim només a petits glops fins que arribi el gran glop de la vida celestial, quan “serem semblants a ell perquè el veurem tal com és”, com també indicava la carta joànica per enlairar la nostra ment i el nostre esperit.

Aquest és el sentit de la solemnitat de Tots els Sants que avui commemorem, una celebració que convida a aixecar la mirada per contemplar les altures fins que tinguem adolorida la nuca. No estem habituats al gest físic i mental de mantenir la mirada enlairada vers el cel, com si no hi hagués res a veure. Però el llibre de l’Apocalipsi diu tot el contrari i descriu una activitat celestial impressionant: multituds procedents dels quatre punts cardinals, el tron diví, l’Anyell Jesucrist a la dreta, tots els àngels al voltant, i seguits dels vint i quatre ancians i dels quatre vivents. Aquesta escenografia celestial es complementa amb la proclamació d’un càntic de veneració divina: “Lloança, glòria, saviesa, acció de gràcies, honor, poder i força al nostre Déu pels segles dels segles”. Aquesta litúrgia celestial és la raó de ser de les nostres litúrgies terrenals, unint-nos en comunió amb aquesta immensa assemblea, i enfortint els nostres anhels de vida celestial.

Per aquesta raó les benaurances que Jesús proclama en l’evangeli de sant Mateu concreten la seva realització en el futur: seran consolats, posseiran el país, seran saciats, seran compadits, veuran Déu, seran reconeguts com a fills. Però el discurs de Jesús manté la tensió entre el present i futur i proclama que el Regne de Déu, ja en aquesta vida, és pels pobres en l’esperit i pels perseguits per ser justos. A més, declara que les ofenses, les persecucions i calúmnies rebudes pel fet de ser deixebles seus esdevenen com un certificat de garantia de la recompensa celestial. Així ho rematava Jesús dient, en present: “la vostra recompensa és gran en el cel”.

La solemnitat de Tots els Sants d’avui i la commemoració dels Fidels Difunts de demà eixamplen la nostra mirada existencial vers les altures. També ens encoratgen a encarar amb fe, amb esperança i amb caritat el sentit de les nostres vides i les múltiples dificultats que tothora ens envolten.