dissabte, 8 de gener del 2022

Esperit i foc diví (Baptisme del Senyor 2022)

Ell us batejarà amb l’Esperit Sant i amb foc”. Ho especifica Joan Baptista a l’evangeli per evitar confusions sobre el seu baptisme realizat amb aigua, a diferència del baptisme del Messies que serà amb l’Esperit Sant i amb foc. A continuació d’aquest anunci, l’evangeli presenta Jesús enmig de la gent per deixar-se batejar per Joan. Jesús vol participar d’aquest gest de manera desapercebuda. Però mentre prega, cel i terra s’uneixen: ho fan a través de la presència orant de Jesús, però sobretot a través de la veu del Pare que li declara: “Ets el meu Fill, el meu estimat; en tu m’he complagut! Amb aquesta escena, l’evangeli explica que Jesús està carregat d’Esperit Sant i de foc diví, i que apropar-se a Jesús és apropar-se al Fill estimat de Déu.

De fet, l’evangeli de l’adoració de Jesús pels tres mags que proclamàvem en l’Epifania, i l’evangeli de les noces de Canà que proclamarem el proper diumenge, formen una unitat amb el baptisme de Jesús; les tres escenes tenen el mateix denominador comú de mostrar la grandesa de Jesús: en l’Epifania com a Messies d’Israel, en el baptisme com a Fill de Déu, i en les noces de Canà com a manifestació de la glòria de Déu. El misteri de Nadal, Déu fet carn, continua esdevenint realitat amb aquestes tres escenes.

Ho corroborava la carta a Titus dient: “S’ha revelat l’amor de Déu” i ho repetia de manera semblant: “S’ha revelat la bondat de Déu”. Igualment ho profetitzava el profeta Isaïes: “Llavors apareixerà la glòria del Senyor i la veurà tothom alhora”. Jesucrist esdevé aquesta manifestació de la divinitat. Aquesta és la nostra convicció de creients, que hem de seguir proclamant amb humil determinació i amb convençuda suavitat, amarats d’Esperit Sant i de foc diví, rebuts per la proximitat amb Jesucrist des del nostre baptisme.