dissabte, 12 de desembre del 2020

Proclamar un any de gràcia enmig de la desgràcia (Diumenge 3r d’Advent)

El Senyor m’ha enviat a proclamar l’any de gràcia del Senyor”. Són paraules de l’anomenat Servent de Iahvè, un personatge celestial descrit en primera persona pel profeta Isaïes. Es tracta d’algú ungit pel mateix Déu, amb una tasca redemptora: “m’ha enviat a portar la Bona nova als desvalguts, a curar els cors adolorits, a proclamar als presos i als captius la llibertat i la llum”. Quina falta ens fa aquest Servent de Iahvè! Algú que proclami un any de gràcia després d’aquest any que desgràcia que acabem! Algú que porti bones noves a tants desvalguts que no poden treballar o s’han quedat sense feina a causa de la pandèmia! Algú que curi els cors adolorits per una mort propera, per haver-se infectat, o per estar sol i aïllat per protegir-se! Algú que proclami la llibertat als presos i la llum als exiliats, en lloc de proclamar succedanis.

És una tasca ben complicada ser missatger de bones noves celestials! perquè implica remar contracorrent, perquè implica anar amb els vents en contra. Ho apreciem a l’evangeli amb Joan Baptista, que “vingué a donar testimoni de la Llum”. El seu missatge, consolador i desafiant, desestabilitzador de l’ordre social i religiós, provoca que les autoritats el sotmetin a un llarg interrogatori: Qui ets tu? Ets el Messies? Ets Elies? Ets el Profeta que esperem? Per què bateges? Joan Baptista, resistint la pressió, es manté ferm proclamant el mateix missatge encoratjador del profeta Isaïes: “Sóc una veu que crida en el desert: «Aplaneu el camí del Senyor»”. El Baptista declara que ell no és ningú, i encara que no el coneguin, ja tenen enmig d’ells el Servent de Iahvè encarnat. Està parlant de Jesús de Natzaret, que es manifestarà progressivament a Israel i a tots els pobles.

Jesús de Natzaret, ara ressuscitat i glorificat al cel, continua enmig nostre. Segueix encarnant des del cel el Servent de Iahvè anunciat pel profeta Isaïes. Jesucrist continua vetllant per nosaltres, proclamant la gràcia divina, anunciant bones noves, curant, alliberant i il·luminant. Per aquesta raó, com escrivia sant Pau als cristians de Tessalònica, hem de viure contents, no cansar-nos mai de pregar, i donar gràcies en tota ocasió. "Això és el que Déu vol de vosaltres en Jesucrist". És un missatge que sempre escoltem per Advent, i que ens va com anell al dit enmig de la situació tan delicada que estem vivint.