diumenge, 5 de febrer del 2017

Sal que sala i llum que il·lumina (Diumenge 5)

"No saben llegir i donen lliçons de teologia. Ignoren l'evangeli i són els únics en saber què és això de ser cristià. Encara que sigui inútil insistir, els recordaré que una Església ocupada en virginitats mentre els nens es moren d'injustícia, és una Església fora de lloc, una Església fora de missió, una Església prescindible. La humanitat ni l'espera ni la necessita."

Són frases contundents que no són nostres, sinó de l'arquebisbe de Tànger, escrites al seu facebook contrarestant els atacs a una coneguda monja dominica entrevistada en un programa televisiu. Els mitjans ens n'han informat durant la setmana.

Sense cap ànim de polemitzar entre tendències eclesials, la intervenció de l'arquebisbe de Tànger, persona molt compromesa socialment, ens ha semblat una magnífica actualització de l'evangeli d'avui, quan Jesús diu: "Vosaltres sou la sal de la terra, però si la sal ha perdut el gust ¿amb què la tornarien salada? No serà bona per a res. La llençaran al carrer i que la gent la trepitgi". Les paraules de Jesús, com les de l'arquebisbe de Tànger, són un advertiment als deixebles i a les primitives comunitats, i a nosaltres, de no perdre l'essència, que és encarnar uns valors i un testimoniatge de vida que sigui un signe de salvació per a tothom; no una elit religiosa que controla, jutja, condemna i exclou. Aleshores esdevé una Església prescindible, com escriu l'arquebisbe a facebook.

La tasca de l'Església, dels milions de seguidors de Jesús escampats arreu del món és ser llum del món, és donar un testimoniatge de vida il·luminador pels altres, com senyala el mateix evangeli: "Igualment ha de resplendir la vostra llum davant la gent. Llavors en veure el bé que heu obrat, glorificaran el vostre Pare del cel"

¿Però com, podem ser sal de la terra i llum del món en la nostra petita parcel·la quotidiana? Sant Pau ens senyala l'actitud a tenir en la segona lectura: "No us vaig anunciar el misteri de Déu amb el prestigi de l'eloqüència i la saviesa", com tant ens agrada a tots; "em vaig presentar davant vostre feble, esporuguit i tremolós", perquè sigui Déu qui convenci l'altre i no pas el nostre carisma.

La primera lectura, del profeta Isaïes, esdevé un programa detallat, concret, precís, per esdevenir sal i llum: no fer caure l'altre, no assenyalar-lo amb el dit, donant el nostre pa al qui passa fam, acollint el vagabund, vestint al desvestit. Aleshores, com diu Isaïes "s'omplirà de llum la teva foscor, i el teu capvespre serà clar com el migdia". Aleshores ens omplirem de llum i esdevindrem llum, com han fet aquests dies en la cèntrica església de santa Anna, acollint gent sense sostre i rebent un agraïment del papa Francesc per l'enrenou que han muntat.