dimecres, 15 de febrer del 2017

QUINA SERÀ LA NOSTRA RESPOSTA?

Dimarts, 14 de febrer de 2017
Sants Ciril i Metodi, Patrons d’Europa
Ac 13, 46-49/Sl 116/Lc 10, 1-9


Imagino que sant Ciril i sant Metodi no van treballar sols per portar el missatge de l’Evangeli als pobles de parla eslava. Com sigui, sí que és cert que d’aquella tasca avui, tot i els segles que han passat, en queda rastre tant a nivell lingüístic, perquè hi ha molts països que empren encara el conegut alfabet ciríl·lic ideat per sant Ciril; com a nivell espiritual i de fe, malgrat els estralls d’anys de totalitarisme comunista rus. Però sí que és cert que, perquè això fos possible, van ser necessàries una crida i una resposta.

Ciril i Metodi exemplifiquen el que avui expliquen les lectures en la celebració de la seva festa. Per una banda, ells en el seu temps foren com aquells setanta-dos de l’Evangeli enviats per Jesús de dos en dos cap a cada poble i a cada lloc on ell mateix havia d’anar. Com aquells homes (i potser dones) que no eren dels Dotze però que compartien amb ells la crida i la missió confiades per Jesús. Com també la visqueren a nivell particular l’endimoniat de Gerasa un cop guarit, la dona samaritana després de la seva trobada amb Jesús o l’eunuc etíop després de ser catequitzat i batejat pel diaca Felip: tots ells enviats a predicar als de llurs respectives cases. Homes i dones empesos per sentir en el fons del seu cor la veu de Jesús que primer de tot els captiva, els guareix i els enamora per després fer-los sortir d’ells mateixos per compartir el que han experimentat en primera persona. Aquella veu de la qual donen testimoni en la primera lectura Pau i Bernabé quan diuen davant dels qui els qüestionen: Així ens ho té ordenat el Senyor: “T’he fet llum de les nacions perquè portis la salvació fins als límits de la terra” tot citant el profeta Isaïes (49, 6), rebuda aquesta com una paraula punyent que els ha fet predicadors per portar la Bona Nova de Jesús a l’estil de Jesús, com també hem escoltat: aneu sense bossa, ni sarró, ni calçat... cureu els malalts que hi hagi i digueu a la gent d’aquell lloc: “El Regne de Déu és a prop vostre”.


Avui no són Ciril i Metodi, la Samaritana o l’Etíop qui escolten aquesta paraula. Avui som tu i jo que escoltem Jesús que ens anima a portar el nostre testimoni, el que hem experimentat, al seu estil: amb la senzillesa de Jesús, amb els mitjans de Jesús, a la manera de Jesús. Ciril i Metodi escoltaren la crida i hi respongueren. Què farem nosaltres, quina serà la nostra resposta?