diumenge, 18 de setembre del 2016

Tripijocs (Diumenge 25)

En castellà hi ha un verb que descriu molt encertadament el contingut de les lectures d'avui: "trapichear, hacer trapicheos", molt utilitzat en ambients marginals, sobretot en la compra i venda de droga. Malgrat utilitzarem el verb català "fer tripijocs", no és el mateix.

"Fer trapicheos" té un ampli repertori d'escenaris regits per dos principis fonamentals: el guany de diners i aprofitar-se dels l'altres. La primera lectura ens mostra un cas, el del tripijoc instituït, on el comerciant espera que passi el dia de festa per fer trampa amb els pesos i les balances, aprofitant-se dels més necessitats. Aquesta mena de tripijocs són inadmissibles pel profeta Amós per la raó d'aprofitar-se dels pobres. Això clama al cel, com bé indica la lectura: "El Senyor ho jura per la glòria de Jacob: "No oblidaré mai tot això que fan".

Però la duresa amb que es tracta els protagonistes d'aquesta mena de tripijocs -que abusen sense cap escrúpol del pobre-, contrasta amb l'administrador infidel de la paràbola de l'evangeli. Després de fer els seus tripijocs per guardar-se les espatlles després de ser acomiadat de la feina, el seu amo el lloa malgrat vegi minvar un cop més els seus beneficis.

¿Per què l'amo lloa el seu administrador enlloc d'enfurismar-se? El lloa per donar-li una lliçó: si sempre hagués actuat amb aquesta prudència, previsió i astúcia, tothom se'n beneficaria: ell continuaria fent d'administrador i l'amo tindria més guanys. Però com s'ha aprofitat de la situació en tot moment i fins al final no ha posat en funcionament els seus recursos, es quedarà al carrer sense feina.

Aquesta paràbola és un retrat de la nostra manera de fer, que tant sovint ens aprofitem de les situacions que vivim, de la família, dels parents, de la feina, dels germans de la comunitat, de l'Església, i ens posem a funcionar només quan les coses venen maldades. Cal ser responsable, diligent i fidel en tot moment i en tota ocasió, des de les coses més senzilles i quotidianes, a les més rellevants. Aquest és el missatge de l'evangeli d'avui. Per això l'amo, amb la seva lloança, posa en evidència l'administrador, talment com Déu fa amb nosaltres, que accepta les nostres negligències, fa la vista grossa a les nostres trampes, esperant que algun moment fem un pas endavant i posem en funcionament les  nostres possibilitats. En definitiva, que si fem tripijocs, si fem servir la nostra astúcia, que sigui per fer coses honestes i responsables, i que aquestes siguin en benefici de tots i no només en benefici propi; i no només quan ens vingui de gust, sinó en tot moment.