dilluns, 25 d’abril del 2011

“Felicitats per la festa d’avui!” (Dilluns de Pasqua 2011)

“Felicitats per la festa d’avui!”. Dos ciclistes ens ho desitjaven a Sant Martí del Montnegre, ahir al matí, després d’intercanviar-nos el bon dia. Reconeixien la nostra condició de frare i, sense cap obligació ni compromís, ens congratulaven la Pasqua, més enllà del cercle de la comunitat cristiana -que ho fèiem acabada la Vetlla pasqual-, més enllà del cercle de la fraternitat caputxina -que ho fèiem abans del dinar pasqual-.

És cert que un entorn muntanyenc facilita la cordialitat i desvetlla el costat amable de les persones, però ens va complaure que uns joves -que aprofiten el dia de Pasqua per fer esport-, ens identifiquessin com a creient, valoressin que és un dia molt especial per a nosaltres i ho subratllessin.

Amb aquesta felicitació s’ha complert l’ideal d’una societat laica: uns joves que “aparentment” no celebren religiosament la festa valoren els que sí ho fan i els ho reconeixen, talment com quan desitgem bon Ramadà als amics musulmans, o una bona festa de Pesah als amics jueus, o una bona primavera als amics no creients, o manifestem l’enhorabona als amics que es casen pel civil, o donem el condol en una cerimònia de comiat laica.

Que ens congratulin la Pasqua els qui no formen part del nostre entorn religiós significa que la presència del Ressuscitat segueix irradiant-se.