dissabte, 9 de desembre del 2023

Parleu amorosament a Jerusalem (Diumenge 2n Advent)

Parleu amorosament a Jerusalem”, era la petició de Iahvè al poble d’Israel per boca del profeta Isaïes. També havia dit: “Consoleu el meu poble”. Són expressions colpidores per la seva actualitat, quan l'actual poble d’Israel està en guerra. Quina necessitat de consol que té Israel per curar les ferides provocades per extremistes palestins mentre celebraven la festa de Sukkot! Quina necessitat de paraules amoroses perquè transformi la reacció violenta en pactes de mutu reconeixement i d’una pau justa! De fet, les paraules d’Isaïes corresponen a un moment històric de gran penalitat, quan Israel era un poble petit, trepitjat i conquerit, i aparentment desemparat de Déu. Però la resposta de Iahvè és un anunci de bones noves a través d’un missatger que proclama: “Aquí teniu el vostre Déu”. Això serveix a l’Israel d’abans i al d’ara, als conquerits i als oprimits d’abans i d’ara.

El salmista feia repetides proclames de pau: “Déu anuncia la pau al seu poble”, “s’abraçaran la bondat i la pau”, “la bondat anirà al seu davant i la pau li seguirà les petjades”. Són anuncis molt expressius i plens d’esperança, que hem de creure i de proclamar amb convicció, malgrat les voluntats personals, socials, polítiques i de pobles, prediquin el conflicte permanent.

Per aquesta raó, la segona carta de sant Pere posava la mirada en la fi dels temps: “Espereu la vinguda del dia del Senyor i feu tot el possible perquè arribi aviat”. El “dia del Senyor” és el moment de la irrupció definitiva de Déu, que suscitarà “un cel i una terra nova, on regnarà la justícia”. De fet, malgrat els esforços humans per establir la justícia i la pau, sempre ens quedem a mig camí. Ens calen profetes que assenyalin el nostre futur en Déu, i que ens estimulin a preparar-lo, malgrat les dificultats presents.

A l’evangeli, Joan Baptista encarnava, segles després, l’anunci del profeta Isaïes sobre l’aparició d’un missatger de bones noves. Tocant de peus a terra, Joan Baptista sacsejava les consciències acomodades dels seus contemporanis predicant un baptisme de conversió per obtenir el perdó dels pecats. Calia reaccionar per acollir ben disposats el qui s’acostava, el qui, segons ell: “us batejarà amb l’Esperit Sant”.

L’anunci de Joan Baptista continua viu, i nosaltres som els destinataris disposats a ser batejats per l’Esperit Sant, disposats a escoltar les bones noves que la litúrgia d’Advent ens regalarà, disposats a donar fruits de conversió personal i comunitària, disposats a aplanar els camins de la vinguda definitiva del Senyor, disposats a celebrar el Nadal etern.