dissabte, 23 de desembre del 2023

El teu tron es mantindrà per sempre (Diumenge 4rt Advent)

El Senyor t'anuncia que et farà un casal”. Són paraules inspirades per Iahvè, que el profeta Natan anuncia al rei David. Però malgrat l'anunci tan positiu pel llinatge de David, la història de la monarquia israelita serà convulsa i amb un trist final. La destrucció de Jerusalem pels babilonis i la deportació del rei i la cort israelita a Babilònia significarà la fi de la monarquia com a forma de govern a Israel. Però durant les dècades d’exili naixerà la creença en un Messies alliberador descendent del rei David. Ell retornarà a Israel el seu antic esplendor, instaurarà de nou el casal de David, i acomplirà l’antic anunci del profeta Natan: “El teu casal, la teva dinastia, es perpetuarà davant meu, el teu tron es mantindrà per sempre”.

El salm responsorial es feia ressò d’aquest anunci profètic i repetia quasi literalment la frase: “T'he creat per sempre una dinastia, mantindré per tots els segles el teu tron”.

L’evangeli de sant Lluc recollia l'expectació pel Messies procedent del llinatge de David. L’àngel Gabriel ho explicava així en l’anunci a Maria: “Tindràs un fill i li posaràs el nom de Jesús. El Senyor Déu li donarà el tron de David, el seu pare, serà rei del poble d'Israel per sempre, i el seu regnat no tindrà fi”. Jesús és la concreció del Messies salvador d'Israel i l'evangeli també explicava la seva procedència del llinatge de David seguint l’arbre genealògic de Josep: "Maria estava promesa amb un descendent de David, que es deia Josep". Però l’àngel també anunciava sobre Jesús: “Serà gran i l'anomenaran Fill-de-l'Altíssim”, volent expressar que el llinatge i la reialesa de Jesús són també celestials. La fusió de l’àmbit diví amb l’àmbit humà es materialitzen de manera meravellosa i misteriosa en Jesús de Natzaret, fill de Maria i fill de Déu.

Així ho explicava sant Pau en la carta als romans, quan argumentava que Jesucrist acomplia els plans divins anunciats per la tradició jueva: “Jesucrist, és la revelació del pla de Déu, amagat en el silenci dels segles, però que ara ha sortit a la llum, per la decisió del Déu etern, d'acord amb els escrits profètics”. Però l’apòstol no es quedava aquí i proclamava que el pla diví revelat a Israel a través de Jesucrist “ha estat posat a l'abast de tots els pobles, perquè siguin obedients a la fe”. Aquesta és la gran bona nova que celebrarem a partir d’aquest capvespre fins l'Epifania, que Jesús nat a Betlem concreta els plans divins de fer-se proper a tots els pobles i a tots els homes i dones de bona voluntat.