diumenge, 1 de gener del 2017

"Li posaren el nom de Jesús" (Solemnitat de la Mare de Déu 2017)

Quan es confirma l'embaràs a una parella, comença el procés entranyable i bell de cercar-li nom: "Si és nena es dirà així, si és nen es dirà aixà". De vegades la parella ja té decidit el nom fins i tot abans de l'embaràs; i al darrere sempre hi ha una raó: per tradició o homenatge familiar, que sigui bíblic o d'un sant o santa, que es pronunciï igual en català que en castellà, també per inspiració del moment, o que tingui una sonoritat agradable... 

Aquest procés de posar nom al nou nat i la raó d'anomenar-lo així també apareix a l'evangeli d'avui: "Li posaren el nom de Jesús; era el nom que havia indicat l'àngel abans que el concebés la seva mare". Quan arribà el moment de circumcidar l'infant, en el vuitè dia com prescriu la Llei de Moisès, li posaren el nom que ja tenien decidit abans de l'embaràs. I la raó del nom és assumir la indicació de l'àngel Gabriel a Maria: "Tindràs un fill i l'anomenaràs Jesús". De fet, el nom de hebreu de Jesús: Iexua, significa Salvador. Per això la tria del nom no és aleatòria. Com acostuma a passar amb bona part dels personatges bíblics, el significat hebreu del seu nom expressa la seva missió, que en el cas de Jesús serà la de Salvador.  

Però el que passa desapercebut en l'evangeli és que Maria esdevé la portaveu del nom de Jesús: és ella qui rebé l'anunci de l'àngel i retingué el missatge; és ella qui convenç al seu espòs Josep de posar-li aquest nom. Potser avui dia tendeix a ser així, que l'opinió femenina tingui més pes a l'hora de decidir, però podem suposar que antigament, i no tan antigament, l'opinió femenina era irrellevant per posar nom a un infant. 

Sigui com sigui, la veu de Maria, desapercebuda en l'evangeli, és decisiva a l'hora de posar el nom al seu fill. El seu protagonisme el concreta l'evangeli en aquesta frase, aplicable no només a Maria mare de Déu, sinó a totes les mares en actiu i en projecte: "Maria conservava tots aquests records en el seu cor i els meditava". Malgrat que els homes gaudeixin a partir d'avui d'un mes de baixa laboral per paternitat, el misteri de la maternitat ―i no només de Maria sinó de tota dona― mereix ser admirat i contemplat de manera silenciosa i agraïda.