diumenge, 11 de desembre del 2016

Missatges d'Advent (Advent 3)

El temps d'Advent el podem resumir en tres missatges que se'ns ofereixen de forma simultània. 

El primer i més visual és el missatge litúrgic o celebratiu: l'Advent són quatre setmanes de preparació per commemorar ―un any més― el naixement de Jesús. El color morat dels ornaments, la corona d'Advent que encenem progressivament, l'absència del Glòria a les misses per cantar-lo solemnement la nit de Nadal, col·laboren a que la festa del naixement de Jesús no ens agafi religiosament desprevinguts. Així com ja preparem els àpats i els regals nadalencs per gaudir de bons moments familiars, l'Advent pretén el mateix però religiosament. Les coses importants s'han de preparar, així de senzill, i celebrar el misteri de Nadal és una d'elles. 

El segon missatge és l'anunci convençut d'un món completament renovat. El profeta Isaïes, com feia la setmana passada, continua eixamplant-nos horitzons dient-nos que la transformació serà absoluta: "es desclouran els ulls dels cecs i les orelles dels sords s'obriran, el coix saltarà com un cérvol, i la llengua del mut cridarà de goig". Quines imatges més extraordinàries, entenedores i encoratjadores per expressar aquesta plenitud! Una plenitud que te la creus o no te la creus; i aquesta creença ho eixampla tot: ens eixampla les perspectives del nostre món visible i tangible, ens eixampla el cor, ens eixampla la ment, ens eixampla la psicologia, ens eixampla l'esperit, ens eixampla i fins i tot la respiració que esdevé més profunda i serena. 

I si ens resten dubtes d'aquesta plenitud, passem al tercer missatge, que ens resumia la carta de Jaume: "Tingueu paciència, germans, fins que vingui el Senyor". A l'evangeli escoltàvem que un Joan Baptista empresonat, inquiet, dubtava si Jesús era veritablement el Messies i ho fa preguntar pels seus deixebles. La resposta de Jesús no té pèrdua: "Aneu a anunciar a Joan el que veieu i el que heu sentit dir: els cecs hi veuen, els invàlids caminen, els leprosos queden purs, els sords hi senten, els morts ressusciten, els desvalguts senten l'anunci de la Bona Nova". Aquests esdeveniments van formar part dels miracles que Jesús executà en la seva vida mortal. Això i molt més és el que vindrà a desplegar de manera plena i definitiva. Aquest és missatge més important del temps d'Advent i que resumim en diverses parts de la litúrgia eucarística dient: "Veniu Senyor Jesús".  

Fem cas a sant Jaume i tinguem paciència, però una paciència activa, de pagès, que concreti el que també ens deia Isaïes: "Enrobustiu les mans que es deixen caure, afermeu els genolls que no s'aguanten. Digueu als cors alarmats: Sigueu valents, no tingueu por!". Això ens ho hem de dir a nosaltres mateixos en primer lloc, i aleshores ens sortirà de forma natural i convençuda amb els altres, col·laborant a la plenitud dels temps, col·laborant a la vinguda definitiva de Jesucrist.