diumenge, 4 de desembre del 2016

Mantenir l'esperança (Advent 2)

"Tot el que diuen les Escriptures és per mantenir la nostra esperança". Aquesta frase de sant Pau a l'inici de la segona lectura és tan òbvia que la podem passar per alt; no obstant, ens resumeix de manera esplèndida la intenció de les lectures d'avui, segon diumenge d'Advent.

L'esperança és una virtut interior que acompanya tots els éssers humans. El diccionari la defineix com aquella "confiança d’aconseguir una cosa, que una cosa que desitgem ha de realitzar-se". També la podem definir com un impuls vital i positiu a tirar endavant malgrat les dificultats. La gent amb més problemes i amb més precarietats són l'exemple més genuí d'aquesta esperança vital i lluitadora. En canvi, l'esperança dels benestants és més aviat un certificat de garantia, quasi una assegurança de vida. Però l'esperança que menciona sant Pau i que contenen les Escriptures té un plus, un valor afegit: és tracta d'una esperança amarada de fe creient. El diccionari ens la defineix així: "Virtut teologal per la qual el creient cristià confia rebre de Déu la vida eterna i l’ajut per a arribar-hi". Així de clar! 

El profeta Isaïes, en la primera lectura, ens eixampla el cor, la imaginació i l'esperit, dibuixant-nos amb precisió un futur de plenitud al costat de Déu on sobresortirà la justícia i l'harmonia: Déu serà un jutge just i benèvol, i això tindrà repercussions universals: els llops conviuran amb els anyells, les panteres amb els cabrits, els óssos amb les vaques; en definitiva: "Ningú no serà dolent i farà mal" deia Isaïes. Una utopia? Una imaginació desbordant del profeta que no toca de peus a terra? Ni una cosa li l'altra, es tracta d'imatges espectacularment suggerents que ens insinuen el nostre destí final, i que la trista i dura realitat sovint ens fa perdre la perspectiva; o pitjor: la nostra instal·lació en esperances temporals que tenen data de caducitat ens despista de les esperances divines que no caduquen. 

I en aquesta convivència d'esperances terrenals i celestials, humanes i divines, sant Joan Baptista ens exhorta a no despistar-nos: "Convertiu-vos que el Regne del cel és a prop". Però a més, tira amb bala als creients pietosos i complidors: "Cria d'escurçons, ¿Qui us ha ensenyat mai com podreu fugir de la justícia que s'acosta? Demostreu amb fets que us voleu convertir. No visqueu refiats". Si volem viure l'esperança activa de l'Advent, que no és catastrofista sinó provocadora per estimular-nos a la conversió, hem de fer-nos nostres les crítiques de Joan Baptista, acceptant que també ens esmunyim com fan els escurçons, que parlem més que no pas actuem ―sobretot els predicadors―, i que vivim massa complaguts.