dijous, 3 de gener del 2013

SANTÍSSIM NOM DE JESÚS


Dijous, 3 de gener de 2013
Santíssim Nom de Jesús
Fil 2, 5-11/Sl 112/Mt 1, 18-23


Recordo que dues vegades hem sentit aquests dies allò de què “Maria conservava aquests records en el seu cor i els meditava”. Un en l’episodi que fa referència a la trobada amb els pastors (que llegíem el dia 1 de gener, en la Solemnitat de la Mare de Déu) i l’altre en l’episodi de la trobada de Jesús al Temple (el Diumenge passat, quan celebràvem la Sagrada Família).

I avui m’ha semblat trobar una de les raons d’aquesta meditació que també devia sorgir de l’estranyesa davant dels episodis viscuts en primera persona per Maria i Josep. L’Evangeli d’avui ens diu que l’àngel comunica a Josep: Li has de posar el nom de Jesús, perquè ell salvarà dels pecats el seu poble.

Quina sorpresa i quin xasco no havia de ser escoltar aquestes paraules de l’àngel: perquè ell salvarà dels pecats el seu poble. Però si el Messies que tothom esperava havia de venir per salvar dels romans el seu poble, no dels pecats!!! Certament era per rumiar-ho i donar-li voltes.

Encara avui crec que passem per alt aquestes paraules, perquè no encaixen en la nostra manera d’entendre la salvació. Salvar quasi sempre l’interpretem com alliberament d’algun perill, d’algú o d’alguna cosa que ens pot fer mal, en fi, de quelcom extern a nosaltres mateixos... de manera que el Messies sempre és a favor meu i en contra de tot allò que em molesta, que em destorba, que em fa nosa. Però Jesús ve a salvar-nos de nosaltres mateixos, dels nostres pecats (egoisme, mentida, dissimulació, insolidaritat, gasiveria... un llarg etcètera que tothom es coneix el seu) que són el veritable enemic, el veritable esclavatge, allò que de veritat pot fer de la nostra vida una cursa sense sentit a enlloc.

Senyor Jesús, avui que recordem aquest Nom que ens ha estat donat per damunt de tot altre nom, fes-nos entendre que vols salvar-nos, que vols alliberar-nos, per damunt de tot, de nosaltres mateixos, del nostre egoisme i de la nostra supèrbia, que poden portar-nos al tancament, a l’odi i a la foscor. Que per sempre més el teu Nom sigui la nostra Llum.