dissabte, 27 de març del 2010

Proximitat i llunyania (Quaresma 5. Dissabte)

Se n’anà a una regió vora el desert, al poble d’Efraïm.” La tradició cristiana situa el poble d’Efraïm en l’actual Taybeh, una zona molt àrida plena d’oliveres i ametllers, ubicada entremig del desert de Judà i les valls verdes de la Samaria. Taybeh és una població que cavalca entremig de l’Estat d’Israel i l’Autonomia Palestina. Amb Jerusalem i Jericó formaria un triangle quasi equilater.

La seva proximitat amb Jerusalem no exclou que fos -i encara sigui- un indret allunyat, atès que cap ruta principal passaria a prop. De Jerusalem es pujava en direcció nord cap a Siquem i Samaria; en direcció est es baixava a Jericó, però no hi hauria cap camí principal que anés en direcció nord-est.

Jesús estava prou a prop de Jerusalem com per arribar-hi en ben poques hores però suficientment apartat per estar-ne aïllat. Aquest equilibri entre proximitat i llunyania amb les coses i els esdeveniments és el que nosaltres hem de saber trobar, a fi de preparar-nos adientment per a celebrar el triduum pasqual.