diumenge, 20 de novembre del 2022

Dignes de tenir part en el regne de la llum (Solemnitat de Crist Rei 2022)

"El Senyor et digué: Tu pasturaràs Israel, el meu poble, seràs el seu sobirà". La declaració prové de les tribus d’Israel, que en la primera lectura buscaven David perquè esdevingués rei d’Israel. A diferència del que estem acostumats, es tracta d’un rei que és proclamat popularment, i per aquesta raó “el rei David va fer amb ells un pacte davant el Senyor i l’ungiren rei d’Israel. La mediació divina en aquest pacte garantia el compromís del rei i la fidelitat del poble, unes consignes que no es compliren en molts dels seus successors. Per això la tradició jueva dibuixà la figura d’un messies com a rei protector i salvador, un descendent de David ple d’esperit diví.

Jesús esdevindrà aquest messies salvador i amarat d’esperit diví, procedent de la tribu de Judà, com el rei David. Per aquesta raó els evangelis subratllen la frase que llueix en el rètol la creu: “El rei dels jueus”. Es tracta d’un títol que expressa, per una banda, la burla humana per aquell home crucificat; i alhora, indica que la reialesa de Jesús no es confirma en ostentacions de poder sinó en confiar de manera incondicional en els designis divins. Sota l’aparença de fracàs i de feblesa, Déu transformà la mort en resurrecció, mostrant la reialesa amagada de Jesús. Curiosament, va ser un malfactor, crucificat amb ell, el qui captà aquesta reialesa. Per això li diu: “Jesús recordeu-vos de mi, quan arribeu al vostre Regne”. Jesús, malgrat l’agonia, fa ostentació de la seva discretíssima reialesa i li contesta: “T'ho dic amb tota veritat: Avui seràs amb mi al paradís”.  

Sant Pau, escrivint als cristians de Colosses, també parla de regne, d’un regne celestial, del qual els creients podem participar. Per això diu: “Doneu gràcies al Pare que us ha fet dignes de tenir part en el regne de la llum”. Aquest regne lluminós és el “regne del seu Fill estimat”, que Jesús inaugurà en el fracàs humà de la creu convertint-la en l’avantsala del seu tron celestial.  Per sant Pau, la creu converteix Jesús en rei dels jueus i també en rei de l’univers, que obre a tothom les portes del seu regne: “per ell Déu volgué reconciliar-se tot l'univers, posant la pau en tot el que hi ha tant a la terra com al cel, per la sang de la creu de Jesucrist”. Si volem formar part del seu regne haurem de participar també dels seus sofriments previs, vivint amb fe les dificultats que envolten la nostra realitat personal.