diumenge, 1 de maig del 2022

Reverència a Jesús Ressuscitat (Diumenge III Pasqua)

Heu omplert Jerusalem de les seves doctrines” és l’acusació que el gran sacerdot, en nom del sanedrí, fa als apòstols. De fet, és meravellós contemplar que, vint i un segles després, Jerusalem continua plena de les doctrines de Jesús. Els seus deixebles actuals pertanyents a les diferents esglésies orientals i occidentals continuen donant un testimoniatge convençut, en una situació de clara minoria. Per això a Jerusalem és fan més intenses les proclames del salmista: “Canteu al Senyor els qui l’estimeu, enaltiu la seva santedat”.

De les lloances i testimoniatges terrenals, el llibre de l’Apocalipsi ens transporta a les lloances celestials, on el vident Joan escolta i contempla una multitud d’àngels proclamant que Jesucrist ressuscitat ‒l’Anyell degollat‒ “és digne de rebre tot poder, riquesa, saviesa, força, honor, glòria i lloança”. Ho corroboren amb un càntic totes les criatures del cel, de la terra, de sota terra i del mar. Aquesta participació en la lloança universal a Jesucrist esdevé el compromís terrenal dels seus seguidors, que des dels nostres llocs, per petits que siguin, participem d’aquest càntic que reverencia Jesucrist per damunt de tot i per damunt de tots.

Aquesta reverència també la manifesten els deixebles en l’episodi de l’evangeli de la pesca miraculosa, gràcies a obeir les instruccions del Ressuscitat. Pere esdevé el més expressiu, vestint-se apropiadament,  malgrat es llenci a l’aigua, per presentar-se adequadament davant el Senyor. També els altres deixebles, rodejant Jesús amb el peix i el pa damunt les brases, “no gosaven preguntar-li qui era, ja ho sabien que era  el Senyor”. Aquesta reverència és posada a prova quan Jesús pregunta tres vegades a Pere si l’estima de veritat. No obstant el sacseig interior, Jesús confia en ell dient-li: “Pastura les meves ovelles” i “Vine amb mi”. També la nostra reverència a Jesucrist, que podem expressar de tantes maneres, queda en entredit si al darrere no hi ha estimació, si al darrere no hi ha compromís, si al darrere no hi ha seguiment incondicional.