dijous, 19 d’agost del 2021

Perdre bous i esquelles (Dijous 20)

El llibre de Jutges, del qual escoltem alguns fragments aquesta setmana, el podem qualificar de catecisme del poble d’Israel. A través de diferents personatges i situacions, es donen pautes de comportament social i religiós.

Ahir, la faula dels arbres subratllava la pantomima dels reis humans davant la consideració de Iahvè com a veritable rei d’Israel. Avui, el fatídic episodi de Jeftè critica la manipulació religiosa de Déu que el cabdill realitza en benefici propi. Les conseqüències de tot plegat les rep directament la seva filla única.

Es tracta d’un episodi que podem qualificar de tràgic on, en primer lloc, Jeftè fa una promesa que no havia de fer, perquè Déu ja li havia assegurat la victòria. En segon lloc, no és capaç d’incomplir la promesa al constatar la superficialitat de la mateixa. El seu renom i èxit militar passen davant l’amor a la seva filla i la sincera veneració a Iahvè. Una situació que el llibre dels Jutges considera inacceptable descrivint Jeftè com el gran perdedor final.