divendres, 6 d’agost del 2021

Beneïda i benaurada (Assumpció 2021)

Totes les generacions em diran benaurada”. Així ho proclamava Maria en la recitació del Magníficat; després d’escoltar les exclamacions joioses d’Elisabeth: “Ets beneïda entre totes les dones”. D’aleshores ençà, “totes les generacions” repetim de manera assídua l’escena evangèlica: diem que Maria és beneïda entre totes les dones quan resem un avemaria, i la proclamen benaurada quan resem el Magníficat cada capvespre en la Litúrgia de les Hores, la pregària oficial de l’Església.

De fet, proclamem que Maria és beneïda i benaurada al llarg de tot l’any litúrgic: ho fem per Advent, sobretot en la festa de la Immaculada Concepció; ho realitzem per Nadal, dedicant el primer dia de l’any a Maria com a Mare de Déu; ho continuem per Quaresma, amb Maria com a Dolorosa; també per Pasqua, amb Maria presidint la comunitat dels apòstols. També hem d’afegir les devocions i les festes marianes locals que es celebren en tants llocs.

Avui proclamem Maria assumpta al cel, és a dir, beneïm Déu perquè Maria està ressuscitada al cel al costat de Jesucrist, gaudint de la benaurança no terrenal sinó celestial. Perquè, com deia la primera carta als corintis: “Tots viuran gràcies a Crist. Cadascun al moment que li correspon”. Per tant, Maria viu ressuscitada gràcies a Crist des del moment que li corresponia.

Per aquesta raó s’associa Maria assumpta al cel amb el fragment del llibre de l’Apocalipsi. Parlava d’una dona celestial amb el sol per vestit i la lluna sota els peus, i amb una corona de dotze estrelles al voltant del seu cap. Es tracta d’una imatge espectacular que la tradició cristiana ha llegit com una al·legoria de Maria radiant a les altures, viva i ressuscitada al costat del seu fill, a prop del Pare del cel. Però l’Apocalipsi també parlava d’un drac roig celestial amb set caps, set diademes i deu banyes, amb gran poder per fer mal al cel i a la terra. Al cel no ho aconsegueix i és foragitat a la terra, on continua perseguint els fills d’aquesta dona, que som els cristians. L’objectiu d’aquest drac roig, que representa tot el que és contrari a Déu, és malmetre la nostra fe en Déu i en Jesucrist, és malmetre la nostra devoció a Maria que la proclama beneïda i benaurada. Malgrat els embats d’aquest drac roig, avui som aquí per confessar comunitàriament la nostre fe en Jesucrist, per proclamar que Maria és beneïda entre totes les dones, i que totes les generacions li diem benaurada.