diumenge, 20 de gener del 2019

M'ajuda a tirar endavant (Diumenge 2)


"Per què em serveix la fe?" ens haurem preguntat alguna vegada, reflexionant sobre la nostra vida. Podem respondre a la pregunta amb el cap, donant molts arguments i fent grans discursos, però la resposta que donem des del cor és més senzilla i més clara: "la fe m'ajuda a tirar endavant." És una resposta simple, si volem de baix sostre, però que toca de peus a terra i retrata moments difícils de la nostra vida. La fe ens ajuda a tirar endavant quan ens manquen forces per tirar endavant, quan ens falta motivació per tirar endavant, quan creiem que no val la pena tirar endavant. La fe és una empenta interior constant, que actua amb discreció quan estem activats, però que pren el seu protagonisme quan ens falta l'alè vital.  

Les lectures d'avui irradien aquest missatge: que la fe sempre dóna ànims! Que les coses milloraran, encara que vagin malament! El profeta Isaïes, aclaparat per un entorn social i polític de desànim, de desprotecció, de gran incertesa pel futur del poble, treu un missatge de fe de les seves entranyes i diu: "no vull callar, no vull reposar fins que aparegui com un raig de llum el seu bé, i la seva salvació com una torxa encesa". Isaïes dóna un missatge de coratge quan manca coratge, anuncia un missatge de restauració quan les coses s'ensorren. El profeta manifesta una fe convençuda en Déu que ha d'ajudar el poble a superar les dificultats, a tirar endavant. És un missatge que segueix vàlid avui dia, quan ens desanimem pensant que l'entorn social i polític es degrada, quan de fet, malgrat les dificultats, tirem endavant. 

Sant Pau escriu als cristians de Corint, però el seu missatge també serveix als cristians Barcelona, que quedem més diluïts en les comunitats cristianes. Diu que "les manifestacions de l'Esperit distribuïdes a cadascú son en bé de tots". Sant Pau ens diu que tots tenim algun do particular per aportar a la comunitat. Si en lloc de guardar-nos-el per a nosaltres i els nostres, el compartim amb la comunitat, això ajuda als altres a tirar endavant, i de retruc ens motiva a nosaltres a tirar endavant. Una mica de cadascú fa que tos tirem endavant.

L'evangeli de les noces de Canà també dóna un missatge ben engrescador. Les paraules que el cap de servei diu al nuvi: que el vi millor ha aparegut al final i no al principi, és el missatge del relat. Expressa que Déu, gràcies a la intercessió de Maria i a l'acció de Jesucrist, sempre millora la realitat humana. El miracle de les noces de Canà ens diu que si Déu acompanyava el poble d'Israel a través de la Torà, ara amb Jesús l'acompanya encara més i millor. No només a Israel, sinó a tots els poble. En definitiva, creure en Jesucrist és creure que el millor sempre està per venir. I això ens ajuda a tirar endavant.