diumenge, 6 de gener del 2019

Del particular a l'universal (Epifania 2019)


Hem llegit la notícia que, poc abans d'acabar l'any, va arribar a Israel el turista número 4.000.000. No s'havia assolit mai aquesta xifra de visites anuals, i podem assegurar que la ciutat de Jerusalem ha estat un destí obligat. "Els pobles s'acosten a la teva llum", podríem dir d'aquests turistes, amb una frase de la primera lectura. "Tots aquests s'apleguen per venir cap a tu": una altra frase del profeta Isaïes que es concreta amb aquests pelegrins cristians, jueus i musulmans, que visiten devotament la ciutat tres vegades santa de Jerusalem. Però Isaïes no pensava en aquests pelegrins per acomplir les seves profecies. Ell pensava en els exiliats de Babilònia i d'altres indrets. Amb el seu retorn, la ciutat devastada i abandonada recobraria l'antiga vitalitat. La llum de la ciutat i la glòria del Senyor en ella, són les frases més repetides de la lectura. També han de ser els trets distintius de la Jerusalem que Isaïes desitja. Aquesta llum càlida que irradia la ciutat i aquesta Presència que li dóna vibració, continuen ben vives.

La lectura de sant Pau, escrivint als cristians de la cosmopolita ciutat d'Efes, eixampla la panoràmica de la primera lectura. La glòria de Déu passa ara de reposar en una ciutat a reposar en una persona: Jesucrist. D'estar circumscrita a un poble a obrir-se a tots els pobles. Aquest és el secret que comparteix Pau, que "tots els pobles, per Jesucrist, tenen part en la mateixa herència". El missatge és clar, i també no deixa de ser realitat avui dia: tots els pobles participen, directament o indirectament, d'aquesta herència que Jesús ha deixat enmig dels humans. 

L'evangeli de l'Epifania, el vam veure representat de manera popular i entranyable en la cavalcada d'ahir al capvespre. La diversitat ètnica de Melcior, Gaspar i Baltasar ens ofereix, de manera visual, el missatge de l'evangeli. El  sintetitzem amb les frases de les lectures anteriors: "Els pobles s'acosten a la teva llum"."Tots els pobles, per Jesucrist, tenen part en la mateixa herència". En l'evangeli de Mateu es donen la mà amb harmonia el què és universal amb el què és particular. Tot un repte no gens fàcil d'aconseguir! Els tres mags i l'estel signifiquen l'universal. La petita Betlem i el petit Infant signifiquen el particular.  Sense l'Infant i sense Betlem, l'estel i els mags anirien errants: un missatge existencial contundent. Sense l'estel i sense els mags, el nen Jesús romandria ignorat a Betlem: un missatge evangelitzador també contundent.

Per això, avui, dia de l'Epifania, la resposta del salm deia: "Tots els pobles, Senyor, us faran homenatge".