diumenge, 13 de gener del 2019

Esperit Sant i foc (Baptisme del Senyor 2019)


"He posat el meu Esperit en ell perquè porti el dret a les nacions". Amb aquest comentari, el profeta Isaïes no està pensant en el millor assessor mundial de dret internacional. Algú que amb la seva perícia i capacitats, aconseguiria el que diu la lectura: "ser aliança del poble, llum de les nacions, per tornar la vista als ulls que han quedat cecs, per treure de la presó els encadenats, per alliberar del calabós els qui vivien a la fosca". Aquesta mena de Superman del dret no deixa de ser una utopia. Sobretot, si concretem la seva intervenció en espais on domina la repressió: ja sigui descarada com en tants països del món, ja sigui maquillada com a casa nostra. 

De fet, Isaïes posa en boca de Iahvè un personatge utòpic, un "servent de Iahvè" configurat de cap a peus per Déu, ple de l'Esperit diví. Amb un tarannà desconcertant: no crida, no alça la veu, no es fa sentir pels carrers; és a dir, que no apareix als mitjans de comunicació. El seu programa social gaudeix de sensibilitat extrema pels febles: no trenca la canya que s'esberla, no apaga la flama que vacil·la. El seu programa polític és molt agosarat: portar el dret amb fermesa i implantar-lo a la terra. El profeta Isaïes està anunciant la manifestació del Messies: el salvador d'Israel i el salvador de tots els pobles. 

Pels Fets dels Apòstols, aquest messies d'Israel i de les nacions va ser Jesús: "Déu el va consagrar ungint-lo amb Esperit Sant i amb poder". El seu tarannà seguí les traces de discreció i de caràcter descrites per Isaïes: "passà per tot arreu fent el bé i donant la salut a tots els qui estaven sota la dominació del diable". Es tracta d'unes capacitats humanes inaudites i envejables: fer el bé a tot arreu! guarir els presoners del mal! 

L'evangeli de Lluc també senyala Jesús com el Messies ple de l'Esperit Sant. Joan Baptista ho anunciava als qui l'escoltaven: "Ell us batejarà amb l'Esperit Sant i amb foc". Si Jesucrist ens bateja amb l'Esperit Sant, és perquè està ple de l'Esperit Sant: està ple de l'acció discreta, silenciosa i real de l'esperit diví, que se'ns transmet per la fe. Això és el que vam rebre el dia del nostre baptisme. El millor regal que se'ns ha fet! El baptisme és molt més que un carnet d'identitat eclesial, és un carnet d'identitat celestial, que no cal renovar i que dura per sempre.  

Si Jesucrist ens bateja també amb foc, és perquè ens fa participar del seu foc diví. Els relats bíblics descriuen les altures celestials i la divinitat com un foc abrusador. El foc és signe de força, de poder incontrolable. El vigilem fins i tot en una llar de foc, per por d'una guspira inesperada. Jesús és foc diví i els qui creiem en ell esdevenim, per la fe, petites guspires que espeteguen, amb la capacitat d'encendre la realitat que ens envolta.