dissabte, 28 de novembre del 2015

VEURE EL MÓN A LA LLUM DE DÉU

Divendres, 
27 de novembre de 2015
Beat Ramon Llull, màrtir
Dn 7, 2-14/Dn 3/Lc 21, 29-33


En un llibre del pensador jueu Abraham Joshua Heschel titulat L’home a la recerca de Déu, apareix aquesta original frase sobre la pregària: L’adoració és una manera de viure, una manera de veure el món a la llum de Déu. Adorar és elevar-se un mateix a un nivell més alt de l’existència per entendre el món des del punt de vista diví.

Les visions de Daniel tenen aquesta característica. Són, certament, fins i tot per al propi Daniel, unes visions que el deixen sense parla però que, vingudes de part de Déu, no tenen aquesta finalitat, no volen ni paralitzar de por Daniel ni paralitzar aquells que rebran la profecia de Daniel: volen revelar que aquestes bèsties i totes les bèsties monstruoses que han anat materialitzant-se amb la seva monstruosa deformitat al llarg de tots els segles (com les que encara avui surten de l’abisme de la por, de la guerra, de la violència, de l’egoisme, no amb deu banyes sinó amb centenars i milers d’urpes que destrossen, esgarrinxen, esbudellen sobretot els més febles i desproveïts de la terra), tenen data de caducitat, que el seu temps és limitat, encara que avui tinguin el poder de fer mal. Així pot dir el profeta: Després tot mirant aquella visió de nit, vaig veure venir enmig dels núvols del cel com un Fill d’home, s’acostà al vell venerable, el presentaren davant d’ell i li fou donada la sobirania, la glòria i la reialesa, i tots els pobles, tribus i llengües li faran homenatge. La seva sobirania és eterna, no passarà mai, la seva reialesa no decaurà.

Aquell Fill d’home només vist entre ombres té nom i cognoms en l’Evangeli d’avui: Jesús de Natzaret. Fins i tot és Ell mateix qui ens dóna també avui, en el nostre món trasbalsat per mil monstres, una paraula d’esperança: Igualment quan vosaltres veureu tot això, sapigueu que el Regne de Déu és a prop. I per si encara en tenim recança, si encara tenim por, ho signa quasi del seu puny i lletra: El cel i la terra passaran, però les meves paraules no passaran. “Fidel” és l’altre nom de Jesús. Ens el podem ben creure.


Però a nosaltres ens toca, com deia A.J. Heschel, jugar la carta de la pregària, de l’adoració, per poder entrar en aquest òrbita o freqüència d’ona de Déu, per veure la realitat amb uns ulls nous, contemplar el món que ens envolta i demanar a Déu que la nostra cambra, el nostre lloc de pregària, esdevingui la nostra muntanya de Randa per ser il·luminats com Ell ho féu amb el beat Ramon Llull que avui celebrem. Una il·luminació que porta a no tancar-nos, sinó a encarnar els valors del Regne ara i aquí. Senyor, que hi vegi!