dijous, 26 de juny del 2014

CRISTIANS AMB DENOMINACIÓ D'ORIGEN

Dimecres, 25 de juny de 2014
2 Re 22, 8-13; 23, 1-3/Sl 118/Mt 7, 15-20

Jesús vol cristians amb DENOMINACIÓ D’ORIGEN. Què vol dir això de “Denominació d’Origen”? En el nostre món un vi amb Denominació d’Origen (DO) (Viquipèdia dixit) és una indicació geogràfica que garanteix l’origen i la qualitat d’un vi que està elaborat a partir d’unes determinades varietats i amb pràctiques vinícoles, enològiques i d’envelliment establertes prèviament. A més: Un Consell Regulador de la Denominació d’Origen vetlla pel compliment del reglament, porta el registre de viticultors i de cellers adherits, controla la producció i verifica la qualitat de les anyades i del vi.
Tot plegat vol dir que no es pot fer broma. Si un vi té la Denominació d’Origen, per exemple, PRIORAT, ja sabem que tenim un producte acabat, que ha tingut un procés seriós d’elaboració, que s’han seguit tota una sèrie de controls perquè el consumidor no s’emporti una sorpresa i no es trobi a taula amb un DON SIMON en lloc d’un PRIORAT.
Què té a veure això amb les lectures d’avui? Hem sentit les paraules de Jesús als seus deixebles. Paraules que són un posar-se en guàrdia dels falsos profetes. Quin és el problema amb els falsos profetes? Doncs que amb la seva estètica, dialèctica, dogmàtica i demagògia poden fer-se passar perfectament per profetes ortodoxes, amb pedigrí fins i tot, per enviats directes de Déu. El pitjor d’ells ens ho diu Jesús, perquè exclama que són llops afamats disfressats d’ovella. I no hi pot haver cosa més perillosa que un llop afamat disfressat d’ovella. Són mestres de la posada en escena, és fàcil creure’ls perquè són cristians convincents... però, ai, per sort no ho poden controlar tot! Pels seus fruits els coneixereu. Mirem-los: són gent que uneix, construeix, edifica, crea xarxes de comunió? Sí? Doncs aquesta és la Denominació d’Origen d’un profeta con il faut, com Déu mana. Que no ho fan? Doncs ja podem córrer perquè tot girarà entorn dels seus interessos, nosaltres només serem una estadística per a ells.
Compte, però! Cauríem en un bon parany si penséssim que la Paraula de Déu avui només està escrita per advertir-nos dels altres. Perquè és molt fàcil, quan trobem algú que no pensa el mateix que nosaltres, o no creu ben bé com nosaltres, penjar-li una etiqueta: ATENCIÓ: FALS PROFETA... i alçar-me jo com a campió de l’ortodòxia. No, la Paraula està adreçada a mi, Déu vol la meva conversió. És a mi que Jesús em demana que em faci una analítica, que passi pel control de qualitat i vegi si no m’estic tornant jo un llop afamat disfressat d’ovella.

Com fer el control de qualitat? De quina manera? La primera lectura ens recorda que SOLS HI HA UNA MANERA: passar pel filtre de la Paraula de Déu. Quan el sacerdot Helquies troba el rotlle de la Llei i el fa portar, per a la seva lectura, al rei aquest troba no sols que el poble ha de canviar, sinó que ell mateix ha de canviar: Quan el rei sentí tot el que deia el llibre, s’esquinçà els vestit i digué Aneu a consultar el Senyor per mi, pel meu poble i per tot el país de Judà... veig que ha de ser molt gran la indignació del Senyor contra nosaltres, perquè els nostres pares no han fet cas del que deia aquest llibre ni han complert el que hi ha escrit. Confrontar-nos amb la Paraula de Déu i, en clau cristiana, confrontar-nos amb Jesús mateix, el que Ell digué i va viure i com ho digué i ho va viure és el nostre control de qualitat per esdevenir D.O. Cristians: Cristians amb Denominació d’Origen. Aleshores paraules, obres i encara més, actituds, esdevindran una sola cosa a donar testimoniatge de qui és la nostra esperança, qui el nostre Senyor. Ens deixarem examinar per Ell?