dissabte, 20 de maig del 2023

D’aquí a pocs dies... (Solemnitat de l’Ascensió 2023)

“D’aquí a pocs dies, sereu batejats amb l’Esperit Sant”. Ho anunciava Jesús Ressuscitat als deixebles en la lectura dels Fets dels Apòstols. A continuació, s’enlaira al cel davant d’ells i el perden de vista. La tradició cristiana ha immortalitzat iconogràficament aquests dos episodis: el de l’Ascensió de Jesucrist al cel que celebrem avui, i la vinguda de l’Esperit Sant que celebrarem diumenge vinent per culminar la Pasqua. Es tracta de dues escenes molt espectaculars que mereixen ser compreses no des de la lògica humana sinó des de la lògica de la fe: perquè pujant al cel, Jesucrist assenyala el destí final dels creients; i rebent l’Esperit Sant es concreta l’empenta divina de creure en Jesucrist. Així de clar ho escenifiquen els dos relats i per aquestes raons l’àngel de l’escena final de l’Ascensió proclamava als deixebles que no mirin el cel bocabadats, sinó que mirin cap endavant perquè l’ajut diví vindrà segur. Jesús desapareix de l'escenari visual dels deixebles, però romandrà present des de les altures en el seu escenari existencial; i també en el nostre.

Sant Pau remata la realitat celestial de Jesucrist explicant als cristians d’Efes que Jesucrist s’ha assegut a la dreta de Déu i per damunt de qualsevol potestat: “Tot ho ha posat sota els seus peus, i a ell l’ha fet cap de tot i l’ha donat a l’Església”. De fet, Crist ressuscitat assegut a la dreta del Pare esdevé una imatge celestial magnífica que expressa la reialesa de la seva figura i el significat de la seva ascensió.

Així mateix, Jesucrist proclamava en el final de l’evangeli de sant Mateu: “Jo seré amb vosaltres cada dia fins a la fi del món”. Es tracta d’un anunci impressionant, d’un compromís personal que no té parangó, i que exigeix correspondre amb el nostre testimoniatge d’anunciar-ho arreu: “Aneu a convertir tots els pobles”, és l'encàrrec que també dona als deixebles. No és tracta, però, d’anar a la recerca de nous adeptes perquè omplin els bancs buits de les esglésies o perquè esdevinguin recanvis eclesials, sinó de comunicar la gran bona notícia de tanta proximitat divina, de tanta fidelitat divina, de tant de compromís diví, que els creients tenim l’oportunitat d'assaborir gràcies a Jesucrist, entronitzat a les altures.