dissabte, 11 de febrer del 2023

Ets tu qui has de decidir (Diumenge 6)

Ets tu qui has de decidir si et mantindràs fidel”. Ho deia el savi Ben Sira en la primera lectura, sobre el compliment dels manaments divins. Ben Sira té més raó que un sant llençant aquesta crida tan directa a la nostra consciència. No hi valen excuses, ni justificacions, ni retòriques, ni amagar el cap sota l’ala, ni seguir les directrius dels altres: davant Déu la resposta ha de ser personal i transparent; amb ell no es pot fugir d’estudi, perquè com també deia Ben Sira: “Ell coneix tot el fa cadascú”. Davant Déu no es poden fer trampes: si no li som fidels significa que és poc important en la nostra vida.

Per això el salm responsorial proclamava “Feliços els qui segueixen la llei de Senyor”, perquè la fidelitat als manaments divins dona els seus fruits ja en aquesta vida: aporta serenor i força interior perquè la nostra última esperança està dipositada en les coses celestials i no en les terrenals.

Aquesta felicitat de ser fidel als manaments divins tindrà una recompensa fora mida. Ho anunciava sant Pau escrivint això als corintis: “Cap ull no ha vist mai, ni cal orella no ha sentit, ni el cor de l’home somniava això que Déu té preparat per als qui l’estimen”. Es tracta, al nostre parer, de la frase més inspirada i més encoratjadora de sant Pau en les seves cartes convidant a creure en Déu. L’apòstol ens posa la mel a la boca quan diu que els nostres sentits, els nostres sentiments i els nostres pensaments són incapaços d’imaginar les grandeses que Déu prepara als qui l’estimen. Si assumim amb fe aquestes paraules de Pau, el nostre amor a Déu es traduirà immediatament en fidelitat als seus manaments. 

Per aquesta raó Jesús insisteix en l’evangeli de sant Mateu sobre la importància de complir la Llei perquè les seves promeses esdevinguin realitat: “Mentre durin el cel i la terra, no passarà per alt ni la lletra més menuda, ni el tret més insignificant dels llibres de la Llei. Tot es complirà”. Jesús subratlla la importància de complir fins i tot els manaments més petits, perquè en els petits detalls és on apreciarem veritablement la nostra fidelitat. Per això insisteix: “aquell que compleixi els manaments més petits i ensenyi a fer-ho, serà tingut per gran en el Regne del cel”. Per aquesta raó Jesús no s’està de criticar una fidelitat als manaments “a l’engròs”, que es conforma en compliments superficials que expressen una fidelitat superficial: Jesús demana una fidelitat “al detall”, que s’esforça en concretar la fidelitat als manaments divins en detalls quotidians. No es tracta de ser creients tiquis-miquis, sinó creients responsables i sensibles, discrets i animosos, que no fan escarafalls ni tampoc fan ostentacions.