divendres, 23 de desembre del 2022

Hem contemplat la seva glòria (Nadal de 2022)

Quin goig de sentir a les muntanyes els passos del missatger, que anuncia la pau i porta la bona nova, que anuncia la salvació”. Aquesta descripció tan poètica del profeta Isaïes fa ballar el cap a una garrotxina o garrotxí com vosaltres. Vivint a prop de les muntanyes com viviu diríeu que és impossible sentir cap remor de passes ni cap veu procedent de les muntanyes, a no ser que també hi estiguis trescant. Però el profeta Isaïes es refereix a les passes i a la veu d’un missatger celestial, que irromp solemnement a la terra per anunciar la vinguda del Messies, que és sinònim de pau, de bones noves i de salvació visible “d’un cap a l’altre de la terra.

Però el salm responsorial donava un pas més i convertia l’anunci d’Isaïes en una realitat visible. Per això proclamava: “Tothom ha vist d’un cap a l’altre de la terra la salvació del nostre Déu”. Això és el que els cristians d’arreu del món celebrem avui  amb el naixement de Jesús: que contemplem la salvació divina en forma d’infant.

Un missatge molt semblant ens donava la carta als Hebreus: “Déu antigament havia parlat als pares per boca dels profetes, però ara ens ha parlat a nosaltres en la persona del Fill”.  Amb el naixement de Jesús celebrem que “ara” Déu “ens ha parlat a nosaltres” en forma d’infant. Com també explicava la carta als Hebreus, es tracta del qui “és resplendor de la glòria de Déu i empremta del seu mateix ésser”.

Quin misteri tan gran que celebrem avui! L’encarnació de Déu explicada a través d’un pessebre! Un misteri que l’evangeli de sant Joan proclamava amb solemnitat contemplativa: amb un discurs al voltant de la Paraula divina, que “és va fer carn i plantà entre nosaltres el seu tabernacle, i hem contemplat la seva glòria, que li pertoca com a Fill únic del Pare”.

Les grandeses divines avui esdevenen pròximes en forma d’infant. Amb Jesús infant, els cels i la terra fan un pas important d’acostament; amb Jesús adult, aprenem a viure la vida amb sentit i amb fe; amb Jesús ressuscitat, se’ns obre un camí segur d’accés al cel si ens atrevim a seguir-lo.

Perquè si Déu s’ha fet humà per viure la nostra vida significa que la nostra vida val la pena, i que mereix ser viscuda. Per aquesta raó Nadal ens renova cada any les ganes de viure amb sentit i amb fe. El Nadal s’ha convertit en el missatger perenne que anunciava el profeta Isaïes: amb la gran remor de les seves passes i la seva forta veu, Nadal anuncia cada any la pau divina, anuncia la bona nova del naixement de Jesús, anuncia la salvació d’un cap a l’altre de la terra. Celebrem-ho i gaudim-ho! Sant Nadal a tothom!