dissabte, 17 de desembre del 2022

Déu executa els seus plans sense fer enrenou (Diumenge 4rt Advent)

“La noia tindrà un fill i li posarà Emmanuel”. Quan escoltem aquesta frase, l’associem instintivament amb Maria, i més quan som a les portes de celebrar el Nadal. Però la protagonista originària no és Maria sinó la dona del rei Acaz de Judà, contemporanis del profeta Isaïes. Envoltats d’enemics poderosos, el profeta anuncia que la dona del rei infantarà el qui alliberarà tot el poble d’Israel. El seu nom serà Emmanuel.

La tradició cristiana es farà seu el missatge del profeta Isaïes i l’interpretarà com un anunci del que succeirà segles després amb Maria. L’evangeli de Mateu que hem escoltat repetia les paraules d’Isaïes: “Tot això va succeir perquè es complís el que el Senyor havia anunciat pel profeta: “La verge tindrà un fill i li posarà Emmanuel, que vol dir Déu-és-amb-nosaltres”. L’evangeli de Mateu també subratllava que Jesús és l’acompliment de les promeses messiàniques de l’Antic Testament: “Ell salvarà dels pecats el seu poble”. Ho anunciava l’àngel a Josep, declarant que el fill que concebrà Maria serà el Messies: sortit d’Israel per a redimir Israel, i de retruc, per redimir tots els pobles que creguin en ell. Josep, “que era un home bo”, també era sensible religiosament i participà d’aquest misteri diví. Confià en les paraules de l’àngel i confià en Maria. Per això, com subratllava també l’evangeli: “la prengué a casa com a esposa”.

Les meravelles divines passen sempre per l’acollida humana a través d’éssers receptius i creients com Maria i Josep: oberts al transcendent i oberts a una dimensió que ultrapassa augments inflació, pressupostos de l’estat i decisions del Tribunal Constitucional, finals de futbol mundial i campanyes de compres nadalenques. Malgrat el soroll del batibulls públics Déu sempre executa els seus plans sense fer enrenou: així ho va fer amb Maria i Josep, i així ho continua fent, a un altre nivell, amb nosaltres.

Sant Pau se sentí portaveu d’aquest tarannà discret de Déu que es manifestà en la figura humana de Jesús de Natzaret, l'Ungit de Déu: “Pau, cridat a ser apòstol, destinat a anunciar la bona nova de Déu, que ell ja havia promès pels seus profetes. Aquesta bona nova es refereix al seu Fill Jesucrist”. Nosaltres, som hereus d’aquesta bona nova, i la continuem proclamant tants segles després. Seguim creient que Déu acompanya la història humana fins a la seva plenitud a través de Jesucrist.