dissabte, 22 de febrer del 2020

Tradició i novetat (Festa de la càtedra de sant Pere 2020)


L'evangeli d'avui, que corresponia a sant Mateu, també l'escoltàvem abans d'ahir, en la versió de sant Marc. Sorprèn l'explicació tan diferent que donen un i altre evangeli després de la confessió de Pere. A l'evangeli de Marc, Jesús etziba a Pere: "Fuig d'aquí, Satanàs". A l'evangeli de Mateu, entre altres coses, Jesús li promet: "Et donaré las claus del Regne del cel". 

Com sempre, hem de donar valor a les dues versions, i entendre-les en el context de cada evangeli. L'evangelista Mateu insisteix en harmonitzar tradició i novetat, creients de matriu jueva amb els de matriu gentil. Per això emfatitza les atribucions i la missió de Pere, com la figura que aglutinava uns i altres. Primer, se'l menciona amb el nom hebreu: "Simó, fill de Jonàs". A continuació, Jesús l'anomena: "Tu ets Pere". Dos noms que representen dues maneres originàries de seguir Jesucrist: des de la tradició del poble d'Israel, i des de la novetat que s'anomenarà Església.  

Després de vint segles de tradició eclesial, no podem oblidar que la càtedra de sant Pere, si vol ser fidel a la missió originària, ha de seguir aglutinant tradició i novetat: respectant la tradició, i sempre oberta als canvis que li proposa la novetat.