dilluns, 15 de juliol del 2024

M'ha pres de darrere els ramats (Diumenge 15)

El mateix Senyor m'ha pres de darrere els ramats”, era la resposta del profeta Amòs als retrets d’Amasies, sacerdot de Betel, on hi havia el santuari finançat pel rei, on els crítiques no eren “políticament correctes”. Amòs es reivindica dient que no forma part de l’estatus de profetes funcionaris que profetitzen a voluntat del rei, talment com el mateix sacerdot Amasies, sacerdot a les ordres reials. No hi ha cap afany ni interès personal per part d’Amòs en les seves denúncies profètiques, només fidelitat a Déu. Els seus orígens populars acrediten la seva genuïnitat i la popularitat dels seus discursos desafiants i provocadors davant les injustícies socials, que reben la recriminació del discurs oficialista.

L’evangeli de Marc reflectia també les dificultats que comporta anunciar la Bona Nova de l’evangeli. Jesús té l’estratègia d’enviar els seus deixebles de dos en dos, perquè s’ajudin mútuament en les incomprensions i els desafiaments que els tocarà encarar: “Si en un lloc no us volen rebre ni escoltar, a l'hora de sortir-ne, espolseu-vos la terra de sota els peus, com una acusació contra ells”. Els deixebles marxen plens de poders i d’empenta, amb fruits notoris, malgrat les dificultats: “Treien molts dimonis i ungien amb oli molts malalts, que es posaven bons”. Encara avui, no sense dificultats, el missatge de Jesús continua manifestant-se de múltiples maneres.

L’evidència dels fruits la corroborava la carta als Efesis en la vida personal dels creients: beneïts per Déu en Jesucrist, elegits per esdevenir sants, rescatats amb el preu de la seva sang, plens de favors divins, hereus de les promeses divines. Diu dues vegades que estem destinats a ser “lloança de la seva grandesa”.

Ser creient és lloar les grandeses divines, un repte constant, que el salm responsorial evocava de manera seductora i poètica: “La fidelitat i l'amor es trobaran, s'abraçaran la bondat i la pau; la fidelitat germinarà de la terra, i la bondat mirarà des del cel”. Quin ésser humà no estarà d’acord amb aquesta proclama?